subota, 19. prosinca 2015.
MONT BLANC TORTICE
Sastojci
Biskvit:
140g brasna
1 zlicica praska za pecivo
90g maslaca
75g secera
1/2 jaje
malo soli
limunove korice
fil od badema:
100g mljevenih badema
100g secera
1/2 jaje
limunovog soka
malo maslaca
fil od tresanja:
100g (zamrznutih) tresanja
malo secera
krema od slaga:
250ml slatkog vrhnja
40g prah secera
1/2 stapica vanilije
dekoracija:
150g maslaca
100g prah secera
1 zlicica cimeta
40g tamne cokolade
Priprema
1.
fil od badema:
pomjesaj bademe, secer, 1/2 jajeta, maslac i malo limunovog soka, dok ne dobijete finu kompaktnu masu, pusti da se malo stegne u hladnjak.
tijesto:
zamjesi tijesto i pusti da odstoji jedan sat u hladnjak.
Pa onda razvaljaj tijesto na 1 cm debljine. Vadi krugove iz tijesta sa casom ili modlom, moja je bila 7,5 cm.
Stavi kolacic na pekpapir, napuni spric sa smjesom od badema i naspricaj malo fila na kolacic i onda pazljivo razmazi fil, ostavi 1 cm prostora do rubova i peci na 180C oko 20min. i pustiti da se dobro ohladi!
fil od tresanja:
skuhaj tresnje sa malo secera na laganoj vatrici, oko 10min. dok smjesa ne postane malo gusca i pusti onda da se ohladi
krema od slaga:
za finu kremu od slaga je bitno da je zdjela (u koju ce te mixati slag), vilice od mixera i slag budu hladne (znaci stavi na jedno pola sata prije upotrebe, zdjelu i te vilice u hladnjak).
Mixaj onda slag sa srz od vanilije i prah secerom dok ne dobijete finu cvrstu kremu, pazi da ne mixate ni previse, jer tad ce te dobiti maslac… nego kad zdjelu mozete preokrenuti prema dole, a slag vam ostane, onda je krema dobro :-) naspricaj prvo jedan krug na kolacu i napuni onda sa filom od tresanja.
Spricaj onda kremu od slaga odozgo i napravi mala brda :-)
Za ovu posebnu dekoraciju, prvo otopite cokoladu. Mixaj onda maslac, prah secer, cimet dok ne dobijete finu kremu, umjesaj onda prohladjenu cokoladu. Napuni spric i koristite otvorenje kao za ‘pisanje slova’, znaci sa malim otvorenjem i spricaj tanke linije, kao spagete, oko malog brda :-) probajte par put, dok vam ne udje u ruke, kod mene isto nije odmah uspjelo. Samo nastavite praviti krugove oko tortice sa spricom :-)
2.
ako zelite napraviti ukras sa kremom od kestenja:
mixaj 250g slatkog pire od kestenja, dodaj onda 100g maslaca (na sobnoj temp.) i mixaj sve zajedno dok ne dobijete finu, cvrstu kremu! i ukrasite tortice :-)
ako nemate pire od kestenja, skuhaj kesten, oguli ga i ohladi, pa propasiraj ga i dodaj secera po okusu!
Posluživanje
pospi tortice sa prah secerom i uzivajte u ovoj divoti!!
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar