PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

subota, 19. prosinca 2015.

MONT BLANC TORTICE

Sastojci Biskvit: 140g brasna 1 zlicica praska za pecivo 90g maslaca 75g secera 1/2 jaje malo soli limunove korice fil od badema: 100g mljevenih badema 100g secera 1/2 jaje limunovog soka malo maslaca fil od tresanja: 100g (zamrznutih) tresanja malo secera krema od slaga: 250ml slatkog vrhnja 40g prah secera 1/2 stapica vanilije dekoracija: 150g maslaca 100g prah secera 1 zlicica cimeta 40g tamne cokolade Priprema 1. fil od badema: pomjesaj bademe, secer, 1/2 jajeta, maslac i malo limunovog soka, dok ne dobijete finu kompaktnu masu, pusti da se malo stegne u hladnjak. tijesto: zamjesi tijesto i pusti da odstoji jedan sat u hladnjak. Pa onda razvaljaj tijesto na 1 cm debljine. Vadi krugove iz tijesta sa casom ili modlom, moja je bila 7,5 cm. Stavi kolacic na pekpapir, napuni spric sa smjesom od badema i naspricaj malo fila na kolacic i onda pazljivo razmazi fil, ostavi 1 cm prostora do rubova i peci na 180C oko 20min. i pustiti da se dobro ohladi! fil od tresanja: skuhaj tresnje sa malo secera na laganoj vatrici, oko 10min. dok smjesa ne postane malo gusca i pusti onda da se ohladi krema od slaga: za finu kremu od slaga je bitno da je zdjela (u koju ce te mixati slag), vilice od mixera i slag budu hladne (znaci stavi na jedno pola sata prije upotrebe, zdjelu i te vilice u hladnjak). Mixaj onda slag sa srz od vanilije i prah secerom dok ne dobijete finu cvrstu kremu, pazi da ne mixate ni previse, jer tad ce te dobiti maslac… nego kad zdjelu mozete preokrenuti prema dole, a slag vam ostane, onda je krema dobro :-) naspricaj prvo jedan krug na kolacu i napuni onda sa filom od tresanja. Spricaj onda kremu od slaga odozgo i napravi mala brda :-) Za ovu posebnu dekoraciju, prvo otopite cokoladu. Mixaj onda maslac, prah secer, cimet dok ne dobijete finu kremu, umjesaj onda prohladjenu cokoladu. Napuni spric i koristite otvorenje kao za ‘pisanje slova’, znaci sa malim otvorenjem i spricaj tanke linije, kao spagete, oko malog brda :-) probajte par put, dok vam ne udje u ruke, kod mene isto nije odmah uspjelo. Samo nastavite praviti krugove oko tortice sa spricom :-) 2. ako zelite napraviti ukras sa kremom od kestenja: mixaj 250g slatkog pire od kestenja, dodaj onda 100g maslaca (na sobnoj temp.) i mixaj sve zajedno dok ne dobijete finu, cvrstu kremu! i ukrasite tortice :-) ako nemate pire od kestenja, skuhaj kesten, oguli ga i ohladi, pa propasiraj ga i dodaj secera po okusu! Posluživanje pospi tortice sa prah secerom i uzivajte u ovoj divoti!! coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar