PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

subota, 26. prosinca 2015.

PRHKE MAK KIFLICE

Sastojci Fil od maka 200 g mlevenog maka 120 g secera 100-110 ml mleka ribana korica pola limuna Testo 375 g brasna 1 kasicica praska za pecivo 150 g putera 1 jaje 60 g secera u prahu sok i kora pola limuna 75 ml mleka sobne tem Priprema 1. Prvo napraviti fil od maka : u serpu staviti mleko i secer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre dodati mak i koricu limuna , dobro izmesati i ostaviti na stranu da se hladi . 2. U dublju posudu prosejati brasno i prasak za pecivo , dodati secer u prahu i na sitnije parcade isecen hladan puter pa ga natreti sa brasnom dok se ne dobije sitna , mrvicasta struktura . Dodati jaje , koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo ( ja sam potrosila svu kolicinu mleka ) . Testo raditi oko min - dva dok ne postane glatko i dok ne pocne da se odvaja od ruke . Podeliti testo na tri jednaka dela , od svakog formirati lopticu a zatim lopticu rastanjiti i formirati krug precnika oko 15 cm ( to ce bitno pomoci kod kasnijeg razvijanja posle hladjenja ) . Uviti testo u plasticnu foliu i ostaviti da se hladi sat vremena . 3. Radnu povrsinu malo posuti brasnom i pazljivo razviti testo pazeci da se ne zalepi , testo lagano okretati prilikom razvijanja i ako je potrebno jos posuti malo brasna . Testo razviti precnika 37 - 38 cm i veoma tanko , debljine oko 1- 2 mm . Premazati testo jednom trecinom maka ali ostaviti od ivice oko jedan cm bez fila . Iseci testo na 16 jednakih delova ( najbolje tockicem za secenje pice). 4. Pazljivo uviti kiflice ..... 5. ....i redjati ih u tepsiju u koju je stavljen papir za pecenje . Peci kiflice na 180 Cel . 20 min ili dok lako ne porumene , treba vise da ostanu bele . 6. Ohladjene kiflice uvaljati u secer u prahu ili ih samo posuti secerom . coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar