nedjelja, 27. prosinca 2015.
TORTA ZOE
Sastojci
Biskvit: 4 jaja
8 žlica šećera
1 Vanilin šećer Dolcela
1dcl ulja
6 žlica brašna (ravnih)
1 žlica kakaa u prahu Dolcela
Prašak za pecivo Dolcela (pola vrećice)
Krema: 1 pakovanje Parfe krema Dolcela
pola litre mlijeka
4-5 žlica šećera u prahu
250gr Mascarponea
Dorada: 1 kompot od višanja
Čokoladni Petit-buerre (1 malo pakovanje)
Glazura i ukras: 100 gr čokolade za kuhanje + 2 žl ulja
100 gr bijele čokolade
pola litre šlaga 5+ Dolcela
Krispi kuglice Dolcela
Priprema
1.
Pripremite neki manji kalup, četvrtasti otprilike 30*20 ( nemam čime trenutno izmjeriti) , a okrugli 24cm. Istući bjelanjke s malo soli u čvrst snijeg. Žumanjke smiksati sa šećerom, a onda i uljem; dodati u smjesu prosijano brašno, kakao i pp. Dodati snijeg i sve lagano, preklapajući smjesu, sjediniti. Peći, ovisno o pećnici, nekih pola sata do 45min. Mojoj treba čitavih 20. :)
2.
Ohladiti biskvit i prerezati ga na pola. Višnje procijediti, možete ih po želji usitniti malo štapnim mikserom. Ja nisam. U sok od višanja dodati 2 žlice šećera u prahu. Može i malo višnjevače, ako volite. Za kremu u pola litre hladnog mlijeka dodati Parfe Dolcela (ili Oetker) prah i miksati oko 3-4 min, potom dodati šećer u prahu i mascarpone. Miksati tek toliko da se sve fino sjedini.
3.
Na podložak stavite prvu koru (vratite obruč od torte), namočite je sokom od višanja koji ste prethodno pripremili, stavite pola kreme i pola višanja. Preko višanja poslažite čokoladni Petit koji ste samo malo namočili također u višnjinom soku. Preko toga ostatak kreme i višanja i odozgo stavite drugu koru. Nju prethodno također namočite.
4.
Stavite tortu u hladnjak dok otopite čokoladu s dvije žlice ulja. Malko prohladite pa prelijte preko torte i ostavite na hlađenju barem 2 sata. Otopite bijelu čokoladu na pari. Stavite ju u hladnjak da se malo prohladi dok vi smiksate vrhnje za šlag. Prohlađenu čokoladu dodajte šlagu i sjedinite mikserom.
5.
Odstranite lagano mokrim nožem obruč od torte, te ukrasite bogato smjesom od šlaga sa strane i odozgo po želji. Prelijte nekim čoko-preljevom kao ja i ukrasite Dolcelinim krispi-kuglicama i zlatnim prahom.
Posluživanje
Napomene: čokoladna glazura mi je popucala, jer nisam stavila dovoljno ulja, a i čokolada je bila neka jeftina (to mi se uvijek događa ako ne kupim "pravu"); također sve ove Dolcela proizvode zamijenite naravno onima koji su vam dostupni. Možete staviti obični petit ili plazmu, ali s čokoladnim keksom je meni ukusnije-živila čokolada :D Režite nožem umočenim u vodu. Na presjeku se jasno vidi da je jedna kora deblja, htjela sam da ona bude donja, ali sam se zeznula. Međutim, to zaista nije bitno za okus, samo za estetiku.
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar