srijeda, 23. prosinca 2015.
BOZICNI PURECI ZABATAK S POVRCEM
Sastojci 8 osoba
2,5 kg purećeg zabatka
350 ml soka od jabuke
4 žlice javorovog sirupa
1 žličica Sušenog timijana Podravka
1 žličica Sušenog mažurana Podravka
naribana korica jednog limuna
90 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
150 g luka
100 g korijena celera
200 g mrkve
1 Povrtni temeljac za jela Podravka
2 žličice Gussnela Dolcela
75 ml rakije od jabuke
sol
Crni papar mljeveni Podravka
1 žlica Vegete
Priprema
1.
U posudu stavite sok od jabuke, javorov sirup i pustite da zakuha. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne dobijete otprilike 75 ml tekućine. Uklonite s vatre, umiješajte timijan, mažuran i limunovu koricu. Dodajte hladni maslac i miješajte dok se ne otopi i poveže s umakom.
2.
Pureće zabatke pospite Vegetom, posolite, popaprite i dobro natrljajte. Premažite ih s ½ količine pripremljenog umaka i stavite ih u namašćeni lim za pečenje. Oko njih rasporedite na veće komade narezani luk, celer i mrkvu.
3.
Povrće lagano posolite i popaprite, pa sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 1½-2 sata.
4.
Kad je pečeno, meso i povrće izvadite na tanjur za posluživanje, a umak od pečenja prelijte u manju posudu. Dodajte mu preostali umak od soka i sirupa, povrtni temeljac i prokuhajte dok se umak ne reducira.
5.
Umiješajte Gussnel razmućen u malo hladne vode i još kratko prokuhajte. Na kraju umiješajte rakiju od jabuka. Posolite i popaprite po potrebi.
Posluživanje
Pečene zabatke i povrće zajedno s umakom poslužite uz pripremljeni pire i džem od brusnice.
Savjet
Umjesto zabataka, možete upotrijebiti cijelu puricu.
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar