srijeda, 30. prosinca 2015.
ŽARBO TORTA
Sastojci
Biskvit:
12 bjelanjka
12 žlica šećera
300 g mljevenih oraha
3 ravne žlice brašna
Karamel:
300 g šećera
Čokoladni premaz:
150 g čokolade za kuhanje
120 g maslaca
Krema:
12 žumanjaka
12 ravnih žlica šećera
200 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
Priprema
1.
Biskvit:
Pećnicu zagrijati na 200"C.
Veliki lim od pećnice lagano nauljiti i obložiti papirom za pečenje.
U snijeg od bjelanjaka postupno dodavati šećer i miksati dok snijeg ne očvrsne.
Zatim lagano žlicom umiješati mljevene orahe i brašno.
Smjesu izliti na papir i poravnati.
Staviti u zagrijanu pećnicu i odmah smanjiti temperaturu na 180"C. Peći 15 minuta, ili dok se biskvit ne počne odvajati od stijenki lima.
Pečen ohladiti i uzduž prerezati na 3 trake.
Napomena:
Ako se pravi torta okruglog oblika, onda peći 3 kore od po 4 bjelanjka.
2.
Karamel:
Rastopiti šećer na laganoj vatri u suhoj posudi svijetlog dna. Vruć karamel dmah preliti preko sve 3 kore i tanko razvući nožem. Ohladiti.
3.
Čokoladni premaz:
Na laganoj vatri rastopiti čokoladu i maslac. Kad se malo prohladi, premazati sve 3 kore preko karamela.
4.
Krema:
Umutiti žumanjke sa šećerom i kuhati na banja Mariji. Kad se žumanjci zgusnu, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se čokolada ne rastopi i dobije glatka krema.
Ohladiti.
Ohlađenu kremu dobro izmiksati, pa dodati pjenasto umućen maslac.
5.
Slaganje:
- kora sa karamelom i čokoladom
- čokoladni premaz
- čokoladna krema
Složiti sve 3 kore jednu na drugu.
Ukrasiti po želji.
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar