PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

srijeda, 23. prosinca 2015.

ZUCCOTTO

Sastojci 12 osoba Za testo 4 jaja 2 žumanceta prstohvat soli 150gr šećera 40gr putera 150gr brašna Fil 200gr čokolade za kuvanje sa većim procentom kakaoa 80gr šećera u prahu 50gr blanširanih badema 50gr lešnika 300ml slatke pavlake 300gr rikota sira* 50ml Grand Marnier likera ili likera od naranđže Preliv 150gr čokolade 150ml slatke pavlake Priprema Piškota 1. Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja. 2. Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati brašno polako ručno mešajući. Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir. 3. Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom piškotom. Najpre izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati "kupolu". 4. Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim napuniti filom. Fil 1. Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu. 2. Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi, tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u frižider da prenoći. 3. Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci. 4. Ostaviti je da se stegne pre služenja. Posluživanje *Ja sam koristila običan, domaći, punomasni, neslani kravlji sir. Verujem da može i neki drugi tog tipa...ili možda mascarpone. Umesto kora mogu se slagati gotove piškote, a umesto čokoladne završnice može se posuti šećerom ili kakao prahom. Uživati u božanstvenoj kombinaciji sastojaka... coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar