PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

subota, 26. prosinca 2015.

ORAŠARICA

SASTOJCI 10 osoba Za kore 200 g mljevenih oraha 350 g glatkog brašna 180 g kiselog vrhnja (20 % m. m.) 180 g šećera 2 jaja Za kremu 1 l mlijeka 80 g šećera 4 velike žlice kakaa 100 g gustina 100 g čokolade 170 g maslaca Orasi za posipavanje Priprema Priprema kora 1. U većoj posudi izmiješati brašno s mljevenim orasima. U drugoj posudi umutiti jaja s vrhnjem i šećerom. Ostaviti nekoliko minuta dok se šećer potpuno ne rastopi. Napraviti udubinu u suhoj smjesi i uliti tekuću smjesu. Povezati sastojke pa umijesiti ljepljivo tijesto. Izvagati i razdijeliti ga na 3 jednaka dijela (ili više, ovisno o broju željenih kora) i umotati u prozirnu foliju. Ostaviti da se malo odmori. 2. Dok se tijesto odmara, izrezati papir za pečenje na željenu veličinu (21,5 × 37 cm). Zagrijati pećnicu na 170°. Listove papira za pečenje obavezno namazati maslacem, a valjak obložiti prozirnom folijom jer je tijesto jako ljepljivo. Staviti peći jednu po jednu koru na stražnjoj strani pleha 8 minuta. Pečene kore ohladiti na ravnoj podlozi kako se ne bi deformirale. Priprema kreme 1. Od litre mlijeka odvojiti 2 dl i staviti u zdjelicu. Dodati gustin i kakao. Dobro izmiješati da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakipjeti sa šećerom. Kad zakipi, maknuti s vatre i umiješati smjesu kakaa i gustina. Kratko prokuhati (2-3 min). Umiješati maslac i prethodno narezanu čokoladu. Kremu jednako razdijeliti u 3 zdjelice - tako će slojevi kreme u kolaču biti jednaki. Svaku koru dobro poškropiti rumom. Namazati još vruću kremu na kore. Posljednji sloj kreme posuti mljevenim orasima. Posluživanje Potpuno ohlađeni kolač rezati na uske ploškice i poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar