PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

nedjelja, 20. prosinca 2015.

ČUDO OD JEDNOG JAJETA

Čudo od jednog jajeta definitivno je jedan od onih kolača čiji recept većina naših mama ima u svojim bilježnicama s receptima a koji je najčešće ugledao svjetlo dana u slučaju nenajavljenih gostiju ili pak u nedostatku finijih namirnica za pripremu kakvog finog kremastog kolača. I nije baš neko čudo da se fini kolač može napraviti ne samo sa jednim, nego bez ijednog jajeta (dokaz: Crnac bez jaja 😉 ), pa je ovaj ‘čudnovati’ naziv ostao vjerovatno iz doba kada se podrazumijevalo da kolač nije kolač ako u njega ne ide bar 6 jaja, cijeli margarin i pola kg čokolade 😉 No, pravo je čudo to da se u ovom kolaču nalazi doslovce sve: i jednostavnost pripreme (sve se mjeri na istu čašu/šalicu), kratko vrijeme izrade, osnovne namirnice koje se gotovo uvijek nađu u špajzi i hladnjaku i doista fini okus koji se dobije u kombinaciji mekog biskvita s orasima i tankog sloja puding kreme od vanilije. Dakle, jedino što vam treba za pripremu ovog kolača (osim naravno 1 jajeta 😀 ) jeste svega 30-tak minuta vremena za pripremu i naravno ostale namirnice koje slijede: POTREBNO: (mjera je šalica ili čaša od 2 dl) OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa biskvit: 1 jaje 1 šalica šećera 1 šalica mljevenih oraha 1 šalica mlijeka ½ šalice ulja 1 šalica brašna 1 prašak za pecivo 1 vanilin šećer Za kremu: 2 pudinga od vanilije 6 dl mlijeka 5 žlica šećera 15 dkg margarina PRIPREMA: Miksati jaje, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodavati ulje, mlijeko, a zatim i ostale sastojke. U namašćen i pobrašnjen lim (20×30 cm) izliti biskvitnu smjesu i peći na 180ºC 25 minuta. Još vrući biskvit politi ravnomjerno sa cca 2 dl mlijeka u koje ste umiješali malo ruma (no, može i bez toga) Dok se biskvit peče pripremite kremu tako da u predviđenoj količini mlijeka skuhate puding. U ohlađeno umiješati izrađeni margarin. Na ohlađeni biskvit složiti hladnu kremu, sve posipati ribanom čokoladom ili orasima, i dobro rashladiti. Dobar tek! recipeci.com

Nema komentara:

Objavi komentar