nedjelja, 20. prosinca 2015.
ČUDO OD JEDNOG JAJETA
Čudo od jednog jajeta definitivno je jedan od onih kolača čiji recept većina naših mama ima u svojim bilježnicama s receptima a koji je najčešće ugledao svjetlo dana u slučaju nenajavljenih gostiju ili pak u nedostatku finijih namirnica za pripremu kakvog finog kremastog kolača. I nije baš neko čudo da se fini kolač može napraviti ne samo sa jednim, nego bez ijednog jajeta (dokaz: Crnac bez jaja 😉 ), pa je ovaj ‘čudnovati’ naziv ostao vjerovatno iz doba kada se podrazumijevalo da kolač nije kolač ako u njega ne ide bar 6 jaja, cijeli margarin i pola kg čokolade 😉 No, pravo je čudo to da se u ovom kolaču nalazi doslovce sve: i jednostavnost pripreme (sve se mjeri na istu čašu/šalicu), kratko vrijeme izrade, osnovne namirnice koje se gotovo uvijek nađu u špajzi i hladnjaku i doista fini okus koji se dobije u kombinaciji mekog biskvita s orasima i tankog sloja puding kreme od vanilije. Dakle, jedino što vam treba za pripremu ovog kolača (osim naravno 1 jajeta 😀 ) jeste svega 30-tak minuta vremena za pripremu i naravno ostale namirnice koje slijede:
POTREBNO: (mjera je šalica ili čaša od 2 dl)
OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa biskvit:
1 jaje
1 šalica šećera
1 šalica mljevenih oraha
1 šalica mlijeka
½ šalice ulja
1 šalica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Za kremu:
2 pudinga od vanilije
6 dl mlijeka
5 žlica šećera
15 dkg margarina
PRIPREMA:
Miksati jaje, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodavati ulje, mlijeko, a zatim i ostale sastojke. U namašćen i pobrašnjen lim (20×30 cm) izliti biskvitnu smjesu i peći na 180ºC 25 minuta. Još vrući biskvit politi ravnomjerno sa cca 2 dl mlijeka u koje ste umiješali malo ruma (no, može i bez toga)
Dok se biskvit peče pripremite kremu tako da u predviđenoj količini mlijeka skuhate puding. U ohlađeno umiješati izrađeni margarin.
Na ohlađeni biskvit složiti hladnu kremu, sve posipati ribanom čokoladom ili orasima, i dobro rashladiti.
Dobar tek!
recipeci.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar