petak, 4. prosinca 2015.
Šaum rolne sa dvije vrste fila!
Šaum rolne me uvijek oduševe svojom jednostavnošću ali i svojim nježnim izgledom i okusom. Po meni jedan odličan ljetni kolač.
Sastojci:
1 kg lisnatog tijesta
Vanilin krema:
4 žumanca
100 gr šećera
25 gr kukuruznog škroba
25 gr brašna
1 aroma vanilije
250 gr marscapone sira
500 ml mlijeka
Šaum:
4 bjelanca
200 gr šećera u prahu
1 aroma ruma
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pospite radnu površinu sa malo brašna te razvucite tijesto na debljinu 3 mm. Tijesto isijecite na širinu oko 2 cm i dužinu oko 20 cm. Namažite kalup za šaum rolne sa maslacem te uvijte jedan dio tijesta oko rolne.Postavite umotan kalup na pleh za pečenje i nastavite dok ne utrošite sve tijesto. Tijesto možete još više razvući i napraviti dužu rolnu kao na videu. Role pecite na 200ºC oko 20 minuta dok vam samo malo ne porumene.
Priprema vanilin fila:
Pripremite četiri jaja te odvojite žumanjke od bjelanjaka. Umutite pjenasto žumanjke te dodajte 100 gr šećera. Nastavite pjenasto mutiti žumanjke. Kada ste umutili pjenasto žumanjke i šećer dodajte lagano 25 gr kukuruznog škroba. Lagano promiješajte da nam ne bi ostale grudice. Dodajte 25 gr brašna. Dodajte jednu aromu vanilije.
Sada sve ponovo umutite sa mikserom.
Pripremite 500 ml mlijeka te dodajte lagano oko jednu trećinu u ovu kremu. Ostatak mlijeka zagrijte na laganoj vatri bez da vam bude previše vruće. Dodajte smjesu koju smo napravili i počnite da miješate sve zajedno.Kuhajte ovako između 5 i 10 minuta na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Prebacite kremu u drugu zdjelu da vam se ohladi. Kada se krema ohladi dobo je izmiksajte da vam postane ujednačena.
Pripremite 250 gr marskarpone sira. Dodajte malo kreme u maskarpone sir da vam se lijepo pomiješa. Dodajte kremu kao na videu dok vam ne postane lijepo ujednačena. Kada vam je masa ujednačena prebacite ju u kremu te lagano promiješajte sa žlicom. Ostavite kremu u frižider da vam se ohladi na 2 sata.
Šaum:
Drugi dio fila je šaum koji ćemo napraviti tako da umutimo 4 bjelanca dok ne dobijemo čvrstu masu. Dodajte sok jednog limuna te nastavite mutiti. Dodajte 200 gr šećera u prahu te dobro izmutite. Dodajte aromu ruma te nastavite mutiti 3 do 4 minute.
Stavite vodu da lagano ključa na srednju temperaturu te postavite na nju zdjelu sa bjelancima. Kuhajte na sasvim laganoj vatri oko pola sata uz postepeno miješanje dok vam se pjena od bjelanjaka posve ne ukuha.
Sklonite sa vatre te ju postepene miješajte dok se ne ohladi.
Filovanje:
Pripremite kesicu za šaranje torti te ju napunite sa filom. Filujte lagano šaum rolne sa obe vrste fila. Na kraju lagano pospite sa šećerom u prahu da dobijete ovaj nježni izgled. Ostavite da odstoji bar preko noći u frižideru pre služenja.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar