srijeda, 2. prosinca 2015.
Pašticada s njokima
Sastojci 8 – 10 osoba
2 kg govedine ili junetine od buta
20 g sušene slanine
200 g luka
150 g korijena peršina
150 g mrkve
50 g korijena celera
2 češnja češnjaka
20 g Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
200 ml ulja
2 žlice Vegete
6 suhih šljiva
6 suhih smokava
1 jabuka
300 ml crnog vina
2 žlice Senfa estragon Podravka
Lovor sušeni Podravka
listići ružmarina
majčina dušica
sol
Crni papar mljeveni Podravka
Za njoke:
500 g bijelog krumpira
150-200 g brašna
1 jaje
60 g maslaca
Priprema
1.
Meso operite, obrišite, pa u njega nabodite trake slanine. Dobro ga posolite, premažite senfom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji najmanje 2 sata ili preko noći.
2.
Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te povrće. Vratite meso u posudu, dodajte Vegetu i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.
3.
Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku.
4.
Pred kraj kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.
5.
Izvadite meso, narežite ga na ploške i stavite na zagrijan tanjur, a povrće s umakom protisnite, prokuhajte i prelijte preko mesa.
6.
Za njoke, krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine.
7.
Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite.
Posluživanje
Kao prilog pašticadi poslužite kuhane njoke.
Savjet
Ako želite, možete u propasirani umak dodati grožđice namočene u malo prošeka.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar