utorak, 1. prosinca 2015.
KOLAČ KOJI MORATE PROBATI !
Sastojci
kalup Ø20 cm/ podloga
150-200 g usitnjeni digestive/grancereale keksi
cca 50 g krem sir*
žlica limunova soka
Krema
300 g krem sira*
150 ml+ 50 ml slatko vrhnje za šlag
150 g pire od banane+ malo lim. soka
100 g banane na kolutiće+ lim. sok
4 vrhom pune žlice karamela- vidi moj komentar #22
10 g želatine
100 g bijele cokolade
rum
+ za dekoraciju
1 kom banana
1 kom limun/sok
3 žlice kokos brašno
... bijela cokolada
... tostirani bajami/bademi
Priprema
1.
dakle, za podlogu- pazite kod kolicine krem sira naspram kolicine keksa, nek masa ne bude pre vlažna jer na nju kasnije dolazi karamel i banane koje cu ju dodatno smekšati. Sira ce trebati DO 50g, nikako više, ovisno o keksu koji koristite, što je suši, vise ce trebati.
2.
pomiješati navedene sastojke za podlogu i utisnit ih unutar obruca za tortu koji smo stavili na pladanj na kojem cemo posluziti tortu, dno kalupa nije potrebno.
3.
sjediniti mikserom krem sir sa kašom od banane i rumom.
4.
želatinu staviti da bubri, po uputi s poleđine pakiranja.
5.
cokoladu staviti u vatrostalnu zdjelicu il šalicu za kavu, usitniti prethodno (najlakse mi ju je usitniti dok je hladna iz frizidera, neraspakiranu ju necim istucem (batom za meso ili valjkom za tijesto…)
6.
zagrijati 50 g vrhnja do vrenja pa staviti u cokoladu i mijesati da se cijela otopi u glatko.
7.
istući vrhnje u slag i odmah ga pola staviti u sirnu smjesu (tako je lakše za miksati).
8.
želtinu koja je nabubrila otopiti i vruuuucu ju umiksati u sirnu smjesu, zatim dodati cokoladu pa malo njeznije umiksati ostatak slaga.
9.
na podlogu od keksa razmazati karamelu i posloziti kruzno kolutove (u limun umočene) banane (u dvije kruznice), lagano ih utisnuti u taj karamel da se slijepe.
10.
Zatim staviti skoro svu kremu na podlogu, sačuvati malo.
staviti tortu da se 5 min u ledu stisne po povrsini.
e sad…onaj sloj pri vrhu sta vidite, ono tamno… e to je
*1 žlica kakao+ žlica karamela + 3 žlice usitnjenih keksa, izmješano vilicom u mrvicastu masu pa posuto po torti koja se lagano pocela stezat u frizideru. kad to stavite, nanesite i ostatak kreme (taj korak mozete preskociti, i odmah cijelu kremu staviti na podlogu, bez stavljanja u frizider), i pozdravite se sa tortom na sljedecih 5 sati.
11.
kad se stegla, pazljivo odstranimo kalup i poslazemo po njoj bananu na kolutice, okupanu u limunovom soku pa uvaljanu u kokos.
ja sam torticu prije toga posula mrvljenim bajamima i usitnjenom cokoladom od banane (u dm-u sam je kupila, ali skupa je ko vrag) ali taj dio prepustam vasoj volji i mašti. :))
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar