utorak, 1. prosinca 2015.
KORA AGRUMA KAO LIJEK
Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.
Naime, u samim agrumima (narančama, limunima, grejpu…) postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Mikea Adamsa i Davida Guiterreza.
Najbolji od flavonoida u tom bijelom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori paradajza. Istraživanja su pokazala, da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News.
Pročitajte još: Limeta: Citrusna voćka koja liči na limun puna je vitamina C i ima niz zdravstvenih prednosti
Naime, naučnici su u laboratorijskim uvjetima hranili miševe hranom bogatom mastima i izazvali im simptome metaboličkog sindroma. Zatim su im davali naringerin, a nakon analiza se pokazalo da je on normalizirao nivo holesterola i triglicerida, spriječio inzulinsku rezistenciju i normalizirao metabolizam glukoze (šećer u krvi). Dakle, u hrani ima lijekova, stoga nemojte te lijekove bacati!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar