Kora (kao za reform tortu)
10bjelanaca sobne temperature
200g šećera u prahu
200g mljevenih oraha
1 s. kašikabrašna
Stracciatella krema
2 kesicepudinga od vanilije (ili slatkog vrhnja)
100g šećera
750ml mlijeka
250g putera
1 štanglakrupno ribane tamne čokolade
Dodaci
2 banane
Priprema
Kora
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa iz 2-3 puta dodati šećer u prahu.
Orahe pomješajte sa brašnom. Kad su bjelanca i šećer homogeni iz nekoliko puta lagano spatulom umješati orahe i brašno tako da krem ostane prozračan.
Rernu zagrijati na 200C. U veliki pleh od rerne staviti papir za pečenje i razmazati i ovlaš poravnati masu za kore. Prije stavljanja u pečnicu temperaturu smanjiti na 180C i peći 25-30min. Kad je kora gotova izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.
Kad se ohladila skinuti papir i izrezati na 3 dijela.
Krema
U 300ml hladnog mlijeka rastvoriti prašak za puding. Ostatak mlijeka uzavreti sa šećerom. Kad mlijeko zakuha dodati smjesu sa puding prahom i skuhati gušći puding. Nakon skidanja sa ringle površinu prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Puter sobne temperature pjenasto umutiti i postepeno mu dodavati ohlađen puding, te strpljivo mutiti do potpuno homogene kreme. Ostaviti kremu u zamrzivač na 5-10min (zavisi koliko se puding uspio ohladiti). Za to vrijeme krupno naribajte štanglu čokolade. U prohlađenu kremu dodati mrvice čokolade i lagano umješati. Ako je krema dovoljno čvrsta možete odmah krenutu u slaganje, ako nije ostavite opet malo u zamrzivač.
Slaganje
Jednu koru staviti na dno pladnja na kojem će vam torta stajati u frižideru. Namažite jedan tanji sloj kreme pa na njega poredajte na deblje kriške izrezanu bananu. Na bananu opet dodajte sloj kreme tako da utrošite cca 1/3 kreme. Zatim stavite slijedeću koru. Namažite slijedećom trećinom kreme, pa opet stavite koru. Ostatkom kreme namažite ostatak torte zajedno sa stranama. Ostavite tortu par sati u frižideru da se dobro stegne.
coolinarka.com
Nema komentara:
Objavi komentar