PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

nedjelja, 24. siječnja 2016.

LUDWIG TORTA

Sa bogatom čokoladnom kremom i biskvitnim koricama. Prelivena mekom čokoladnom glazurom… topi se u ustima :)
Sastojci

Biskvit:
5 jaja
2 žumanca
150 g šećera
1/2 kšč. ribane korice limuna
150 g brašna
30 g skroba
90 g maslaca

Čokoladna krema
1/2 l mleka
3 žumanca
45 g skroba
250 g šećera
izvađena srž 1/2 štapića vanilije
50 g kakao praha
300 g maslaca
120 g čokolade, otopljene

Glazura:
70 ml mleka
80 g slatke pavlake / vrhnja
30 g glukoznog sirupa
30 g šećera
200 g tamne kuverture (čokolade)

Labudovi:
125 ml (oko 4 jaja ) belanaca
125 g šećera
15 g skroba
100 g šećera u prahu

i još:
gotove ruže od marcipana ili šećera

Priprema

1.
Nad vodenom parom penasto ulupati jaja sa žumancima, šećerom i limunovom koricom, dok se šećer ne rastopi. Masa mora biti topla, (ne prevruća). Sada nastavite da mutite masu još 4-5 min van vodene pare, dok ne dobijete finu kremu. Lagano umešati brašno i skrob.
2.

Odvojeno otopiti maslac i uz meprestano mešanje dodati ga masi u tankom mlazu. Masu staviti u formu sa papirom, vel 26cm, i peći u zagrejanoj pećnici na 190* C, oko 30-35 min. Biskvit ostaviti da se hladi preko noći, a zatim ga vodoravno prerezati 4x.
3.

Za kremu odvojiti 2 kaš mleka i izmašati sa žumancima i skrobom. Ostatak mleka, zavreti sa šećerom, vanilom i kakaom. Umešati razmućeni skrob i ukuvati. Prohladiti kremu, pa je zatim provući kroz cedilo da se unište moguće grudvice.

Ulupati maslac, pa postepeno dodavati malo po malo kreme (krema i maslac moraju biti približno iste temperature, u suprotnom će se tečnost odvojiti od masnoće). Na kraju umešati otopljenu čokoladu.
4.

Odvojiti malo čoko kreme i ostaviti na stranu. Ostatkom kreme nafilovati biskvite, poređati ih jedan na drugi i formirati tortu. Površinu i obod torte premazati odvojenom kremom. Tortu ostaviti na hladnom.
5.

Za glazuru zavreti mleko sa vrhnjem, sirupom i šećerom. Umešati nascekanu čokoladu i otopiti je. Štapni mikser staviti u glazuru i izmiksati, pritom ga ne pomerati na gore da se ne bi stvorili mehirići. Glazuru prohladiti i njome preliti celu tortu.
6.

Za labude čvrsto ulupati belanca pa dodati šećer.
7.

Pomešati šećer u prahu sa skrobom pa dodati u masu od belanaca. Lagano izmešati. Masu staviti u špric vrećicu sa otvorom srednje veličine i na papiru zapečenje iztisnuti figure u vidu labuda, oko 4-5. Staviti na pleh i preko noći ih sušiti u malo otvorenoj pećnici na 50*C. Zatim odmah skinuti sa papira, pa labudima i ružama od marcipana ukrasiti tortu.

Izvor: .coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar