PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

srijeda, 20. siječnja 2016.

KIKIRIKI KARAMEL TORTICA

KIKIRIKI – KARAMEL TORTICA
acer1 | January 19, 2016 | Torte | No Comments


kikiriki-karamel-tortica-a857a2a40ab2e05e8f84ac4d441c3c20_view_l

Sastojci

10 osoba

Za biskvit:
6 belanca
12 kašike šećera
1 kesica praška za pecivo
10 kašika kikirikija (pečeni i mljeveni)
5 kašika brašna
5 kašika oraha mljeveni
Za kikiriki kremu:
6 žumanca
5 kašike šećera
100 gr. mlečene čokolade
200 gr. puter od kikirikija
350 ml. slatke pavlake
Za karamel:
200 gr. gotovi karamel
100 gr. kikirikija (pečeni i grubo naseckani)
Za glazura:
300 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
600 ml. slatke pavlake

Priprema:

1.

Za biskvit:

Uumutite dobro bjelanjke i šećer .

Dodajte mljeveni kikiriki, mljevene orahe i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i izmešajte kašikom, ne mikserom.

Namastite i pobrašnite (ili stavite pek papir) kalup za torte i izlijte smijesu.

Peći na temperaturi od 180°C oko 30 minuta tj. dok nije pečen.
2.

Za krem:

Umutite žumanjke i šećer, pa ih skuvajte na pari.



U vruće dodajte čokoladu i mješajte dok se ne otopi.

U ohlađenu kremu dodajte putra od kikirikija i dobro izmutite.

Slatko vrhnje umutite u čvrst šlag i sjedinite sa kremu.

3.

Za glazura:

Zagrijte slatko vrhnje, dodajte čokoladu i mješajte dok se čokolada otopi.

Vruće prelijte preko kolača.
4.

Slaganje:

Ohlađeni biskvit vratite u kalup za torte, premazite ga sa gotovi karamel i posipite sa grubo nasjeckani kikikirikija.

Prelijte sa toplom glazurom.

Ostavite u frižideru da se stegne glazura i poslužite.

Izvor: coolinarika

Nema komentara:

Objavi komentar