KIKIRIKI – KARAMEL TORTICA
acer1 | January 19, 2016 | Torte | No Comments
kikiriki-karamel-tortica-a857a2a40ab2e05e8f84ac4d441c3c20_view_l
Sastojci
10 osoba
Za biskvit:
6 belanca
12 kašike šećera
1 kesica praška za pecivo
10 kašika kikirikija (pečeni i mljeveni)
5 kašika brašna
5 kašika oraha mljeveni
Za kikiriki kremu:
6 žumanca
5 kašike šećera
100 gr. mlečene čokolade
200 gr. puter od kikirikija
350 ml. slatke pavlake
Za karamel:
200 gr. gotovi karamel
100 gr. kikirikija (pečeni i grubo naseckani)
Za glazura:
300 gr. tamne čokolade (66% kakaa)
600 ml. slatke pavlake
Priprema:
1.
Za biskvit:
Uumutite dobro bjelanjke i šećer .
Dodajte mljeveni kikiriki, mljevene orahe i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i izmešajte kašikom, ne mikserom.
Namastite i pobrašnite (ili stavite pek papir) kalup za torte i izlijte smijesu.
Peći na temperaturi od 180°C oko 30 minuta tj. dok nije pečen.
2.
Za krem:
Umutite žumanjke i šećer, pa ih skuvajte na pari.
U vruće dodajte čokoladu i mješajte dok se ne otopi.
U ohlađenu kremu dodajte putra od kikirikija i dobro izmutite.
Slatko vrhnje umutite u čvrst šlag i sjedinite sa kremu.
3.
Za glazura:
Zagrijte slatko vrhnje, dodajte čokoladu i mješajte dok se čokolada otopi.
Vruće prelijte preko kolača.
4.
Slaganje:
Ohlađeni biskvit vratite u kalup za torte, premazite ga sa gotovi karamel i posipite sa grubo nasjeckani kikikirikija.
Prelijte sa toplom glazurom.
Ostavite u frižideru da se stegne glazura i poslužite.
Izvor: coolinarika
Nema komentara:
Objavi komentar