PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

petak, 22. siječnja 2016.

ČOKOLADNA TORTICA

jelo sam vece listala koju bi torticu onako zbrckala za nase duplo slavlje u kuci. Da bude velika ,da ima-ako moze-visnje,a opet pino cokolade… i eto…..
Sastojci:

kora I
5 jaja
8 velikih zlica secera
2 velikih zlica cokolade u prahu/ili kakao/
2 velikih zlica gustina
6 velikih zlica brasna
3-4 velikih zlica tople vode
1 velikih zlica ulja
1 kesica praska za pecivo
1 kesica vanilin secer

kora II
7 jaja
10 velikih zlica secera
3 velikih zlica cokolade u prahu/ili kakao/

4 velikih zlica gustina
8 velikih zlica brasna
3-4 velikih zlica tople vode
1 velikih zlica ulja
1 kesica praska za pecivo
1 kesica vanilin secer

krema-nadjev
1,5l mljeka
20 velikih zlica gustina
12 velikih zlica secera
100gr crne cokolade za kuvanje
100gr bjele cokolade za kuvanje
oko 200gr maslaca/putera/
200-250 ml slatke pavlake
po zelji/30-setak/ visanja od slatka
za prekrivanje i dekoraciju
150ml slatke pavlake

200gr crne cokolade za kuvanje
1 kesica slag pene
125 ml hladnog mljeka
nekoliko visanja od slatka
50gr crna cokolada -naribana na krupno

Priprema:

Priprema tjrsta:
Jaja i secer izmutite ,pa dodajte toplu vodi i ulje ,neprestano muteci sa mikserom.Suhe sastojkee spojite i dodajte u jajima.
Pecite u plehu od stednjaka, koji ste prekrili sa pek-papirom.Pecite na umerenoj vatri, a kad je gotova izvadite iz pleha i prekrijte je vlaznom platnenom salvetom.
Isto uradite i sa drugom korom.Ova kora je malo deblja.
Priprema kreme:
Gustin i secer spojite i, pa dodajte malo hladnog mljeka/malakolicina od 1, 5l/,a ostatak mljeka zagrijte i skuvajte gustu kremu ,gustija no puding.
Gotovi krem razdelite na 1/4 u jedan sud, a ono 3/4 opet podelite na p
polovinu dodajte cokoladu/u jednoj bjelu, a u drugu crnu/i mjesajte sve dok se ne rastopi.Ostavite sva tri suda da se ljepo ohlade.
Puter dobro umutite u bjelu penu i dodajte pola u bjelu kremu, a drugu polovinu u crnu kremu.Spojite sa mmikserom u ljepe fine kremice.
Slatku pavlaku umutite i polako dodajte onu 1/4 kreme od gustina, u kompaktnu finu pjenu.

.Filanje torte:
Svaku koru narezite na dve polovine.Na posudi u kojoj ce biti torta, stavite polovinu deblje kore i poprkajte je sa sokom od slatka od visnje.Iznad stavite ulinte bjeli i crni krem
Iznad kreme stavite tanje testo i ponovite postupak, poprskajte testo sokom pa filajte sa kremom, ali u obrnotum redosledu/ako ste poceli sa bjelim kremom, sada pocnite sa crnim/.Opet stavite drugo tanje testo i poprskate ga sokom.Pola kreme sa slatkom pavlakom nanesite na testo, dodajte visnje rasporedzene u kremi, pa filujte sa ostatkom slatke pavlake.Prekrijte tortu sa drugim debljim testom i opet natopite sa sikom.
Na tihoj vatri stavite 150ml slatke pavlake da se ugrije zajedno sa 200gr. crne cokolade.Kada se cokolada otopi ,skinite sa vatre/ne sme da prokljuca/i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.Dok se hladi krema postaje sve gusca.
Cjelu tortu premazite sa kremom i ostavite da se jos vise stegne.
Umutite slag penu sa mljekom ,pa stavite u spric za dekoraciju i ukrasite tortu po zelji, a dekor dovrsite sa visnjama….
Iznad torte naribajte 50gr. cokolade na krupku stranu ribaca…

izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar