Ukoliko planirate da se zasladite poslasticom, uzmite malu porciju. Poslasticu koju pripremate za specijalnu priliku napravite u primerenoj količini, dovoljnoj da poslužite sebe i vaše goste. Poslastice preostale nakon slavlja isuviše su veliko iskušenje!
Sastojci:
300 g plazma keksa
½ l mleka
5 jaja
250 g šećera
250 g putera
200 g čokolade za jelo i kuvanje
Za dekoraciju torte:
2 šlaga
100g čokolade (crne, bele, mlečne…)
Prvo odvojiti žumance od belanaca i umutiti belanca. Belanca ulupati u čvrst sneg. Može se koristiti mikser ili mutilica.
Umutiti žumanca sa šećerom. Prvo početi sa mešanjem samih žumanaca ,a zatim dodavati po malo šećera dok se sve ne izjednači u glatku masu.
Zagrejati malo vode u dubljoj posudi (lonac) i kad voda proključa staviti iznad lonca posudu sa umućenim žumancima i šećerom. Kuvati žumanca na pari nekih 10-15 minuta uz stalno mešanje.
Istopiti puter. Zatim isto uraditi sa čokoladom. Prethodno je izlomite da bi se lakše i brže istopila. Ako imate mikrotalasnu ovo će biti lako. Dolazi u obzir stavljanje na kratko u rernu ili blizu izvora toplote.
Kada su žumanca na pola umućena dodati istopljeni puter i čokoladu. Sve izmešati dok se ne dobije fini glatki krem.
Čokoladni krem ostaviti na hladnom mestu ili u frižideru. Da se ohladi i stvrdne. Ne treba da se previše ohladi,tek toliko da se može lako mazati.
U prohlađen krem polako umešati belanca, dodavajući ih postepeno i mešajući kašikom.
Kad je fil gotov, priprema se keks. Plazma keks umakati u mleko i ređati u kalup oblika koji ste sami odredili. Ne treba da se previše natopi mlekom jer torta neće imati dovoljnu čvrstinu. Oblagati strane i dno kalupa keksom.
Preko plazma keksa staviti red fila, debljine bar 2 cm. Preko fila opet red keksa, pa fila, dok se sastojci ne postroše.
Kad je gotova, tortu ostaviti u frižider da se stegne. Pre serviranja je ukrasite umućenim šlagom. Odgore narendajte ili izlomite 100g čokolade po izboru.
Saveti
Sneg od belanaca mora biti čvrst.Može se u njih dodati kašika šećera. Belanca su umućena kada ostaju u posudi koja se izvrne naopačke.
Ako želite da tortu izvadite iz kalupa sačekajte da se dobroo stvrdne, najbolje da prenoći u frižideru. Pažljivo je izvrnite okretanjem kalupa naopačke i stavite na tacnu za posluživanje. Dalje je dekorišeite po izboru.
Dekoracija može biti i drugačija. Može se cela torta odgore ukrasiti čokoladnim ukrasima ili voćem.
Šlag zamenite slatkim vrhnjem, ako je po vašem ukusu.
Radi uštede vremena, dok kuvate žumanca na pari ,stavite puter i čokoladu da se tope. Da ne čekate na ove sastojke da se žumanca ne bi prekuvala.
Upozorenja
Žumanca obavezno „skuvajte“ na pari, jer se na taj način uništavaju salmonele.
Kada spajate fil sa belancima proverite da li je dovoljno prohlađen da se sastojci ne bi istopili. Belanca se mešaju lagano, kašikom ili varjačom,a ne mikserom.
Mleko u koje potapate keks zamenite rumom, kafom ili nekom aromom po izboru. Šta god da koristite ne preterujte u razmekšavanju keksa.
Izvor: kakopedija.com
Nema komentara:
Objavi komentar