PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

JAGODASTO (MALINASTA) ČOKOLADNA MOUSSE FANTAZIJA

Torta-od-jagoda2

Sastojci i priprema:

Ova tortica jednom recju stvarno je fantazija. Receptic sam pronasla na Kulinarici koju obozavam, u original receptu idu maline ja sam pravila sa jagodama i odusevila se ukusom ove lagane, socne tortice. Tortica je planula za dan, zajedno sa prijateljima smo se sladili ovom preukusnom tortom koja je prvenstveno lepa na oko a onda i za nepce……..

Rolade:

6 jaja
180 gr šećera
1 Vanilin šećer
3 kasike ulja
3 kasike vode
200 gr glatkog brašna
1 prašak za pecivo
par kasika dzema

(Može se pomazati i sa domaćim džemom od jagoda)

Krema:

450 gr malina ili jagoda
150 gr šećera
10 gr želatine
500 gr sira mascarponea
2 kasike šećera u prahu
500 ml slatke pavlake
150 gr bele čokolade

Priprema:

Jaja, šećer i vanilin šećer stavite u posudu i mikserom mutite dok se šećer ne otopi, a jaja postanu penasta.

Kada to umutite ručno umešajte ulje i vodu.
Brašno pomešajte s praškom za pecivo i prosejte. Dodajte smesi s jajima i lagano kasikom umešajte tako da dobijete jednoličnu biskvitnu smesu.

Dobivenu smesu rasporedite na dva pleha (30×41 cm) obložena papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 15 minuta.

Pečene biskvite izvadite iz rerne i zarolajte ih po dužini zajedno s papirom za pečenje, pa ih umotajte kuhinjskom krpom.

Pustite ih da se ohlade, razmotajte ih, odvojite od papira za pečenje i premažite džemom (Vrlo tanko premazite u sto tanjem sloju zato sto ce vam rolada upiti dosta džema ako ga deblje namazete, kao sto se i meni desilo, nisam stedela). Ponovno ih zarolajte i stavite u frizider da se dobro ohlade.

Ohlađene rolade narežite na ploške debljine otprilike 1 cm. Okrugli kalup kojem se skidaju stranice za torte (28 cm) zamotajte prozirnom folijom, pa ga obložite narezanim ploškama rolade. Prvo ploškama obložite rub okvira za torte tako da stavljate plošku do ploške okomito, pa zatim vodoravno polegnite preostale ploške po dnu kalupa.

Za kremu maline ili jagode očistite, operite, dodajte im par kasika vode, šećer i stavite na vatru. Neprestano ih mešajte kako bi se maline raspale, a šećer u potpunosti rastopio. Kada zakuva, vatru smanjite i lagano mešajući pirjajte oko 5 minuta.

Maline ili jagode usitnite štapnim mikserom, dodajte im omekšanu želatinu i lagano mešajte dok se želatina do kraja ne otopi. Uklonite s vatre, pustite da se ohladi do sobne temperature, pa stavite u frizider da se želatina u potpunosti stisne.

Kad se želatina s malinama (jagodama) stisne, mascarpone pomešajte sa šećerom u prahu u jednoj posudi, a u drugoj umutite slatku pavlaku u šlag. Šlag i mascarpone lagano zajedno promešajte, pa razdvojite na dva jednaka dela.

U jednu polovicu kasikom umešajte želirane maline (jagode), a u drugu polovicu otopljenu belu čokoladu.

U pripremljeni kalup za tortu obložen ploškama rolade prvo stavite kremu s malinama(jagodama) poravnajte, pa premažite kremom s belom čokoladom.

Stavite u frizider kako bi se torta dobro ohladila i stisnula.Od gore mozete malo ukrasiti jagodama (malinama)….Ova moja tortica je stajala u frizideru samo 2 h i onda smo je vec sekli, vidi se po slikama da se sve super steglo i stisnulo).

Prijatno

Nema komentara:

Objavi komentar