PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

subota, 30. siječnja 2016.

KREMASTA LJEŠNJAK TORTA

Ova je torta kremasta, divnog okusa, prekrasno izgleda, a nije pretjerano teška za pripremu.

Sastojci:

Sastojci:,
3 jaja,
3 kašike vrele vode,
150 g šećera,
1 vanilin šećer,
100 g brašna,
2 kašike kakaa,
1 kašičica praška za pecivo,
100 g mljevenih lješnjaka

Za fil:

1 kesica želatina,
250 g krem sira,
75 g šećera,
500 ml slatke pavlake,
75 ml instant kafe sa ukusom ljeešnjaka,
2 kašičice kakaa
Priprema:

Za tijesto staviti jaja i vodu u posudu i mikserom mutiti da smjesa budu pjenasta.
Dodati šećer i vanilin šećer.
Izmiješati brašno sa kakaom i praškom za pecivo, prosijati na krem od jaja i kratko izmiješati.
Na kraju umiješati mljevene lješnjake.
Tijesto sipati u kalup, staviti u rernu zagrejanu na 180 °C i peći oko 30 minuta.
Izvaditi koru iz kalupa, ostaviti da se ohladi i na kraju je jednom presjeći horizontalno.

Fil:
Namočiti želatin prema uputstvu na pakovanju.
U zdjeli izmiješati krem sir, šećer, dodati želatin i izmućeno slatko vrhnje.
U jednu polovinu krema umiješati kakao i instant kavu.

Slaganje:
Prvu koru staviti na tanjur i premazati tamniji kremom. Po njemu rasporediti svjetliji krem i izvući malo viljuškom, staviti gornju koru i malo pritisnuti.
Za ukrašavanje tortu premazati slatkim vrhnjem, a po ivicama posuti kakao.

Izvor: doznajemo.com

Nema komentara:

Objavi komentar