Ovo je jedna zaista ukusna i lagana torta. Osnovne namirnice za njenu pripremu (bademi, čokolada i slatko vrhnje) daju finu kombinaciju okusa koja je prava garancija da ćete se njome oduševiti.
Sastojci:
Za koru:
80 g maslaca,
80 g šećera,
1 vanilin šećer,
prstohvat soli,
5 jaja,
100 g oštrog brašna,
100 g mekog brašna,
2 kašičice praška za pecivo,
100 g mljevenih badema,
maslac i brašno za podmazivanje kalupa za pečenje kore
Za fil:
500 ml mlijeka,
2 kesice kakaa,
50 g šećera,
100 g čokolade,
250 g maslaca
Ukrasi:
50 g lomljenih badema,
150 ml slatkog vrhnja,
16 čokoladnih karamela ili Tofifeea
Priprema:
1. Umutite žicom maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte prstohvat soli i žumanca. Potom dodajte otopljenu čokoladu i snijeg od bjelanaca. Na kraju dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo, kao i mljevene bademe.
2. Smjesu sipajte u podmazan kalup i zagladite špatulom površinu. Pecite na 170 °C oko 40 minuta. Kada izvadite iz rerne pustite koru da se ohladi.
3. Skuhajte mlijeko, kakao i šećer. Pustite da se ohladi uz konstantno miješanje, potom dodajte maslac.
4. Horizontalno presijecite koru, tako da dobijete dvije kore, i nafilajte. Premažite cijelu tortu preostalom smjesom. Ivicu torte ukrasite lomljenim bademima.
5. Staviti u frižider da se ohladi. Potom ukrasite karamelama ili Tofifama i slatkom vrhnjem.
Izvor: Lisa.rs ( doznajemo )
Nema komentara:
Objavi komentar