PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

subota, 30. siječnja 2016.

KOKOS KOLAČ

Sastojci
Za prvo testo:
8 belanaca
400 g kristal šećera
½ limuna-sok
½ kesice praška za pecivo
200 g kokoovog brašna
100 g oštrog brašna
malo soli

Za drugo testo:
8 belanaca
400 g kristal šećera
½ limuna-sok
½ kesice praška za pecivo
200 g kokosovog brašna
100 g oštrog brašna
malo soli

Za prvu kremu:
8 žumanaca
200 g kristal šećera
100 ml mleka
250 g maslaca ili margarina
½ limuna-sok
1 narandža-sok

Za drugu kremu:
8 žumanaca
200 g kristal šećera
100 ml mleka
250 g maslaca ili margarina
90 g čokolade za kuvanje

Za prelivanje gotovih kora:
½ limuna-sok
1 narandža-sok

Priprema
1

Tepsiju od rerne premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
Izrada prvog testa:
3

Belanaca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst sneg.
4

Dodati kristal šećera i dobro mikserom mutiti, zatim dodati sok od pola limuna i dalje mikserom umutiti.
5

Prosejati oštro brašno sa praškom za pecivo i dodati kokosovo brašno.
6

Umućenim belancima dodati promešano brašno, prašak za pecivo i kokosovo brašno i lagano varjačom mešati da se dobije glatka smesa.
7

Napred navedenu smesu preručiti u tepsiju na papir za pečenje i ravnomerno je rasporediti po tepsiji.
8

Rernu zagrejati na 160° i kada se rerna ugreje smanjiti temperaturu na 150° i staviti tepsiju sa testom da se peče 30 min.
9

Pečeno testo dok je još toplo po dužini raseći na 2 dela i pažljivo skinuti sa papira za pečenje i pustiti da se ohladi.
10

Postupak ponoviti sa sastojcima za drugo testo.
11

Pripremiti mešavinu soka od limuna i narandže za prelivanje pečenih kora.
12



Ohlađeno testo pažljivo premazati sa mešavinom soka od ½ limuna i 1 narandže i pustiti da testo upije sok.
13

Dok se testo peče pripremiti prvu kremu.
14

Mikserom penasto umutiti žumanca sa kristal šećerom te umućenoj masi dodati mleko.
15

Umućenu smesu preliti u šerpu i staviti na laganu vatru i kuvati uz neprestano mešanje cca. 10 min. odnosno dok se krema ne zgusne (dok iza varjače kojom mutimo ne ostane trag na dnu šerpe).
16

Šerpu skinuti sa vatre poklopiti da se ne uhvati korica i pustiti da se ohladi.
17

Kada se krema ohladi dodati razrađen maslac ili margarin i mikserom penasto umutiti.
18

Isto ponoviti i sa sastojcima za drugu kremu.
19

Prvu kremu podeliti na dva dela, u jedan deo mikserom penasto umutiti sok od ½ limuna, a u drugi deo sok od 1 narandže.
20
U drugu kremu dodati otopljenu čokoladu i mikserom penasto umutiti.
21

Kreme staviti na hladno mesto da se malo stegnu.
22

Jedno testo staviti na tacnu za posluživanje i premazati polovinom kreme od čokolade.
23

Na kremu od čokolade staviti drugo testo i premazati kremom od narandže.
24

Na kremu od narandže staviti treće testo i premazati drugom polovinom kreme od čokolade.
25

Na kremu od čokolade staviti četvrto testo i premazati kremom od limuna.
26

Slaganje torte:
27

Testo – krema od čokolade – testo – krema od narandže – testo – krema od čokolade – testo – krema od limuna
28

Ukrasiti prema vlastitom nahođenju.
29

Tortu staviti u frižider da se ohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar