PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

utorak, 26. siječnja 2016.

CRNO BIJELI KOLAČ

Sastojci
200 gr. putera
50 gr kakaa
200 ml mlijeka
150 gr secera
300 gr brasna
1 kesica praska za pecivo
100 gr badema
100 gr oraha
3 jaja
Sirup:
100 gr secera
200 ml vode
Glazura
150 gr cokolade
150 ml slatkog vrhnja
I jos
200 ml slatkog vrhnja
Priprema
1.
U serpi staviti puter,kakao,mlijeko i secer i staviti da prokuha,da se puter istopi svo vrijeme mijesajuci. Kada se puter istopio maci sa vatre i ohladiti. Bademe i orahe malo staviti u rernu da se potpecu,pa ih samljeti. U ohladjenu smjesu sa puterom staviti 3 zumanjka i brasno pomijesano sa praskom za pecivo,pa to dobro izmutiti. Dodati snijeg od 3 bjelanjka i blago izmijesati i na kraju dodati mljevene orahe i bademe i lagano izmijesati. Sipati u pleh( 40x20 )oblozen pek papirom i peci na 180 C 35 minuta. Kolac ostaviti da se ohladi
2.
Sirup:
U serpi sipati secer i na umjerenoj temperaturi staviti secer da se karamelizuje. Sipati vodu i pustiti da se secer rastopi. Preliti kolac sa sirupom i ostaviti par minuta,pa ga isjeci na kocke

3.
Glazura. Na pari staviti vrhnje i cokoladu,pa kada se vrhnje malo zagrije i cokolada pocne da se topi,maci sa vatre i mijesati dok se cokolada sasvim ne rastopi. Svaku kocku preliti sa kasikom glazure

4.
Ostaviti malo u hladnjaku. Ukrasiti sa umucenim slatkim vrhnjem i sa malo rendane cokolade. Izvor: coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar