PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

petak, 22. siječnja 2016.

CARSKI KOLAČ

CARSKI KOLAČ
acer1 | November 19, 2015 | Kolači | No Comments


Carski-kolač-6-640x360

SASTOJCI:

BISKVITNA PODLOGA:

5 kašika mljevenih oraha
2 kašike pšenične krupice ili griza
3 kašike oštrog brašna
1 kašika kakaa
1 vrećica praška za pecivo

5 kom jaja

5 kašika šećera
1 vrećica vanilin šećera

ZALJEV:

250 g šećera
1, 25 dcl vode
FIL:

4 kašike gustina
4 kašike mlijeka
1/2 l mlijeka
180 g maslaca
180 g šećera u prahu

ČOKOLADNA GLAZURA:

200 g čokolade zakuhanje
6 kašika ulja

PRIPREMA:

Uključiti pećnicu na 200°C a tepsiju dimenzija 23 x 28 cm premazati maslacem i posuti s malo brašna
U manjoj zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, krupicu, orahe, kakao i prašak za pecivo
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom
U umućena jaja polagano špatulom umiješati pripremljenu suhu smjesu
Sve izjednačiti i istresti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 20 minuta
Ohladiti a dok se podloga peče napraviti zaljev i fil
Za zaljev ukuhati šećer s vodom 2-3 minuta, kada je gotov preliti ga po pečenom biskvitu
Izmiješati gustin sa 5-6 kašika hladnog mlijeka. Ovu smjesu uliti u 1/2 l provrelog mlijeka. Još malo kuhati pa ohladiti
Ohlađen fil pomiješati s maslacem kojega umutiti sa šećerom u prahu
Sve skupa staviti preko haldnog biskvita, izravnati pa preliti glazurom od čokolade
Za čokoladnu glazuru na laganoj vatri otopiti čokoladu s uljem. Skinuti i hladiti miješajući. Dok je još malo topla prevući je preko fila.
Kolač služiti dobro ohlađen

Izvor: www.kuhar.com

Nema komentara:

Objavi komentar