PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

nedjelja, 24. siječnja 2016.

MELLY TORTA

Kore:

8 jaja,
18 kašika šećera,
18 kašika brašna,
1 kašika kakaa,
10 kašika vrelog mlijeka,
8 kašika ulja,
1 prašak za pecivo

Fil:

1 l mlijeka,
2 praška za puding od vanilije,
4 kašike šećera (može i više, ja sam stavljala jer volim slađe),
1 kesica želatina (30g),
2 kesice vanilin šećera,
500 ml slatke pavlake
Priprema:

Kore:
Ja sam koristila najednostavniji recept za kore, obični patišpanj, a može bilo koji dobro ispadne. Kvaka u filu i obliku. Po mom receptu kore se rade ovako: razdvojimo žumanca od bjelanjaka i posebno ih ulupamo, šećer raspolovimo i dodamo jednu polovinu u žumanjak drugi u bjelanjak i mutimo dok se ne rastopi. U žumanjak dodamo toplo mlijeko malo mutimo zatim dodajemo ulje, brašno, prašak za pecivo i miješamo kašikom dok se ne sjedini. Zatim dodamo i bjelanjak.
Tada jednu polovinu izlijemo u tepsiju obloženu papirom za pečenje, a u drugu dodamo kašiku kakaoa, izmješamo i izlijemo u drugu tepsiju ili sačekamo dok nam se prva polovica ispeče.
Kada se kore ispeku i ohlade raspolovimo svaku na dva dijela, natopimo ih voćnim sokom ili mlijekom i slažemo tortu.

Fil:
Želatinu natopiti s malo hladne vode i ostaviti da nabubri. Pola mlijeka prokuha zajedno sa šecerom i vanilin šecerom, a drugu polovinu razmutiti s pudingom pa dodati prokuhalom mlijeku i šeceru. Dok je smjesa vruća, dodamo nabubrenu želatinu, dobro izmiješamo ostavimo da se hladi. Kada je krema hladna, umutiti čvrsto slatku pavlaku i dodati je kremi.
Tako dobiveni fil raspolovimo, pa u jednu polovicu dodala po želji rastopljene čokolade. Ja stavim 2 rebra bilo koje i čašu mljevenih oraha.

Još preostaje naizmjenično složiti svijetle i tamne kore te svijetli i tamni fil. Na kraju sam cijelu tortu premazala filom i dobro posula kokosovim brašnom.
Probajte napraviti, vjerujem da će se svima svidjeti!

Recept poslala: Zineta Kasumović

Nema komentara:

Objavi komentar