Sastojci
za koru
5 jaja
6 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakao
1 kašikica praška za pecivo
Fil
5 dcl. mleka
5 kašika šećera
2 kesice praha za kapućino, 25 g. ukupno
2 kesice želatina, ukupno 20 g.
1 vanilin šećer
2 šlaga
3 dcl. mleka
5 kašika šećera
Priprema
Umutiti penasto jaja sa šećerom, dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. U veliku tepsiju staviti papir za pečenje pa izliti smesu. Peći u prethodno dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Dimenzija moje tepsije je 28×37 cm.
Kada se ohladi preseći zajedno sa papirom tako da se dobiju 4 trake širine oko 9 cm.
Fil
Želatin staviti sa oko 1 dcl. hladne vode da nabubri.
Prokuvati pola litre mleka, skloniti sa vatre pa u toplo dodati želatin, kapućino, šećer i vanilin šećer. Dobro izmešati da se svi sastojci istope. Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider otprilike još oko 2 sata, dok ne počne da se steže. Ovde treba paziti da se ne stegne previše jer se neće moći lepo sjediniti sa umućenim šlagom. Kada bude gustine meda, tek malo gušće, sjediniti sa šlagom.
Umutiti čvrsto šlag sa mlekom i šećerom, dodati žele smesu od kapućina i sve još jednom dobro umutiti mikserom najvećom brzinom. Ostaviti oko pola sata u frižider pa filovati kore.
Svaku koru pre filovanja malo namočiti mlekom, par kašika.
Kolač pre služenja ostaviti nekoliko sati, ili preko noći, u frižider.
Kod ovog fila je važno da se nanese na kolač pre nego što se završi potpuno stezanje zbog želatina jer kasnije neće moći da se razmazuje.
coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar