PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

četvrtak, 28. siječnja 2016.

JUBILEJ TORTA

Sastojci

kore

4 belanca
12 kašika šećera
1 vanilin šećer

ovo je mera za jednu koru, ispeći tri takve

fil

5 dcl. mleka
6 kašika brašna
1 kašika šećera

250 g. maslaca ili margarina
250 g. šećera u prahu

12 žumanca
12 kašika šećera

150 g. pečenih mlevenih lešnika
5 dcl. slatke pavlake ili 2 šlaga

Priprema

Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Ja mutim tako da krenem da mutim belanca najvećom brzinom i odmah dodajem kašiku po kašiku šećera.

Kore peći na uljem blago podmazanom papiru za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i čim stavite koru smanjiti na 100 stepeni i sušiti jedan sat. Kod ove torte kore treba da ostanu meke i penaste, da se ne presuše.

Fil

Prvo skuvati brašno u mleku. Od pola litre mleka odvojiti toliko da se umuti brašno sa kašikom šećera, ostatak staviti da prokuva, zakuvati brašno, kuvati nekoliko minuta i ostaviti da se skroz ohladi.

Mikserom umutiti žumanca i šećer pa kuvati na pari oko 15 minuta i ostaviti zatim da se skroz ohladi.

Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati žumanca i sve dobro sjediniti. Dodati i ohlađen fil od brašna, kašiku po kašiku, stalnu muteći mikserom. Na kraju dodati i mlevene lešnike.

Tortu filovati, staviti i umućenu slatku pavlaku i ostaviti preko noći u frižider da se fil stegne i da se sjedine ukusi.

Nema komentara:

Objavi komentar