PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

nedjelja, 17. siječnja 2016.

BOSANSKE HURMAŠICE

250 gr maslaca
200 gr mekog brašna
200 gr oštrog brašna
½ žličice sode bikarbone
1 žumanjak
2 žlice vrhnja ili kiselog mlijeka
1 žlica šećera
ribana korica limuna
½ kg šećera
600-700 ml vode
sok od limuna
2 vanilin šećera

Priprema:

Sve sastojke pomiješati i mijesiti dok se ne dobije jednolična i kompaktna masa. Na rendi formirati hurmašice tako da gornja strana bude na zubcima rende zbog dezena.Tako formirane hurmašice stavljati u tepsiju koju smo dobro namazali sa maslacem.

Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva i peći hurmašice otprilike 25-30 minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju.

U međuvremenu rastopiti šećer u vodi u koju smo dodali vanilin šećer i sok od limuna (limun se može narezati na ploške i staviti u vodu sa šećerom ali ond povuče i malo gorčine koju svatko ne voli)
Kad se šećer otopi i voda proključa zalijev je gotov i sa tako kipućim zalijevom polijevati lagano vruće hurmašice dok se ne preliju kompletno.Kad upiju tekućinu po potrebi zaliti još.

Po želji hurmašice se mogu puniti sa filom od oraha, lješnjaka badema ili pistacija na slijedeći način:

Sa malo kipućeg mlijeka politi orahe, dodati malo šećera tek toliko da se poveže i zamiješati gustu masu.

Dok su hurmašice na rendi prstom napraviti kanalić u koji se stavi fil i lagano prekrije sa tijestom.

U masu za hurmašice se može umijesiti i kokosovo brašno ako netko voli

izvor: www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar