PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

nedjelja, 3. siječnja 2016.

RUM TORTA

Sastojci Biskvit X 2: 3 bjelanca 4 supene kasike secera 5 zumanaca 4 supene kasike brasna Fil: 4 bjelanaca 125 g secera 125 g mljevenih oraha 150 g secera malo Vode 50 ml ruma Glazura: 200 g secera u prahu 3 supene kasike Vode 50 g Putera I jos: Sok od jedne narandze Za posuti biskvit 100 g Džema od drenjina ili nekog drugog crvenog Priprema 1. Pjenasto uputiti bjelanca, dodati šećer i zumanca. Zatim lagano umiješati brašno 2. Ispeci dva ovakva biskvita u plehu promjera 28, na temperaturi 200 stepeni, dok biskvit ne počne da se odvaja bočno od Ivica pleha. 3. Uputiti preostala 4 bjelanca pjenasto. Dodati šećer pa mutiti jos par minuta. Na kraju umiješati orahe. Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeci. Ostaviti da se ohladi. 4. Kuvati 150 g secera sa malo vode, kao za slatko. U kuhano dodati ohladjeno i izmrvljeno tijesto od bjelanca i oraha. Promiješati i dodati rum. 5. Ohlađene biskvite nabockati viljuškom i posuti sokom od narandze 6. Oba biskvita premazati džemom od drenjina sa strane koja ide do središnjeg fila 7. Dakle dodje naređano: biskvit, džem, fil od oraha, džem, biskvit 8. Ostaviti pripremljenu tortu sa strane dok se uputi glazura 9. Mutiti šećer u prahu sa vodom i puterom, najmanje 10 min 10. Glazuru staviti po vrhu i boku torte Posluživanje Moze se praviti i u kockastom plehu od rerne... Tada se biskvit peče izjedna. Tako pripremljen kolac se može rezati na kocke coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar