nedjelja, 3. siječnja 2016.
RUM TORTA
Sastojci
Biskvit X 2:
3 bjelanca
4 supene kasike secera
5 zumanaca
4 supene kasike brasna
Fil:
4 bjelanaca
125 g secera
125 g mljevenih oraha
150 g secera
malo Vode
50 ml ruma
Glazura:
200 g secera u prahu
3 supene kasike Vode
50 g Putera
I jos:
Sok od jedne narandze Za posuti biskvit
100 g Džema od drenjina ili nekog drugog crvenog
Priprema
1.
Pjenasto uputiti bjelanca, dodati šećer i zumanca. Zatim lagano umiješati brašno
2.
Ispeci dva ovakva biskvita u plehu promjera 28, na temperaturi 200 stepeni, dok biskvit ne počne da se odvaja bočno od Ivica pleha.
3.
Uputiti preostala 4 bjelanca pjenasto. Dodati šećer pa mutiti jos par minuta. Na kraju umiješati orahe.
Smjesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje i ispeci. Ostaviti da se ohladi.
4.
Kuvati 150 g secera sa malo vode, kao za slatko. U kuhano dodati ohladjeno i izmrvljeno tijesto od bjelanca i oraha. Promiješati i dodati rum.
5.
Ohlađene biskvite nabockati viljuškom i posuti sokom od narandze
6.
Oba biskvita premazati džemom od drenjina sa strane koja ide do središnjeg fila
7.
Dakle dodje naređano: biskvit, džem, fil od oraha, džem, biskvit
8.
Ostaviti pripremljenu tortu sa strane dok se uputi glazura
9.
Mutiti šećer u prahu sa vodom i puterom, najmanje 10 min
10.
Glazuru staviti po vrhu i boku torte
Posluživanje
Moze se praviti i u kockastom plehu od rerne... Tada se biskvit peče izjedna.
Tako pripremljen kolac se može rezati na kocke
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar