subota, 2. siječnja 2016.
PILETINA U MEDU I NARANDZI S POVRCEM
Sastojci
1 manje pile (1kg)
1 srednji komorac
12 prokulica
1 mrkva
2 crvena luka,2 cesnja cesnjaka
6 kasika mas.ulja,6 kas.sojinog sosa
sok jedne vece narandze,olive po zelji
2 kasike meda,po zelji par datula ili suhih sljiva
zacini : dumbir,cimet,safran,curcuma,curry idr.
Priprema
1.
Upalite pecnicu na 180c°.Prvo u zdjelici izmjesajte ulje,sojin sos,narandzin sok,med,sve nabrojane zacine i naravno jos dodajte sve sto volite jos od zacina.Ja sam dodala jos i mjesavinu provencijal mirodjije i crvenu mlj. papriku.
2.
Piletinu zacinite sa soli i biberom,stavite je u zdjelu poprskajte sa malo ulja pa prelijte sa malo marinade koju ste pripremili.Piletnu u toku pecenja prelivajte sa marinadom koja vam je preostala (ostavite malo za povrce).
3.
Povrce svo ocistite,operite pa isjeckati na srednje komade,pa u toku pola pecenja poredajte oko pileta i prelijte ostatkom marinade.(dodajte i po potrebi oko 50 ml vode) .Pecite sve ukupno oko 1h.Znaci piletinu samu pola sata,pa onda dodajte povrce i jos pola sata.
Ja sam jos dodala par datula, suhih sljiva i crnih oliva pred kraj,a vi po zelji.
Posluživanje
Posluzite uz couscous,jecam,rizu.
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar