nedjelja, 3. siječnja 2016.
NUGAT KOLAČIĆI
Sastojci
Tijesto
250 g glatkog brašna
125 g maslaca
160 g mljevenih badema ili lješnjaka
80 g šećera u prahu
5 ml vanilia ext.
sitno ribana korica limuna
prstohvat soli
Čokoladna glazura
100 g tamne čokolade
4 žlice ulja
3 žlice vode
Priprema
1.
Bademe blanširajte,odvojite od korice osušite i sameljite.
Ako koristite lješnjake isti je postupak.
Meni su bademi puno jednostavniji,jer im se korica jako brzo skida za razliku od lješnjaka.
Maslac i šećer tucite dok maslac ne postane kremast.
Dodajte ostale sastojke i lagano promiksajte.
Dobit ćete mrvičastu smjesu koju istresite na plastificiranu foliju i preko floije pritišćući rukama sjedinite smjesu u tijesto.
Staviti u hladnjak na 1 sat.
Izvadite iz hladnjaka,pričekajte da tijesto se malo opusti,razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi preko pek papira ili plastificirane folije i izrezujte krugove.
Neka budu od 5mm debljine i promjera 5 cm,nemojte raditi jako tanke jer će se mrviti.
Stavite na pleh za pečenje i na 25 minuta u hladnjak prije pečenja.
Pecite na 170C oko 7-10 minuta.
Moraju vam ostati svijetli.
Ostavite u plehu da se ohlade pa ih vadite i spajajte đemom od jagoda.
Za glazuru topite čokoladu sa uljem i vodom.
Na sredinu malom žličicom stavite čokoladnu glazuru u obliku kruga.
Pospite sjeckanim bademima ili listiće badema poslažite u oblik cvijeta.
Ako koristite lješnjake dekorirajte sjeckanima lješnjacima.
Ja sam ih pola radila sa pola bez glazure.
Od ove smjese iziđe oko 45-50 keksića.
Posluživanje
Poslužite uz kavu ili čaj.
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar