PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

MUĆKALICA

Sastojci 2 osobe 500 g ili 3 komada svinjskog odreska od vrata s kosti 4 glavice crvenog luka 2 crvene rog paprike 1 zelena rog paprika (pravila sam i sa običnom paprikom) 1/2 žličice zelenog papra 1/2 žličice crnog papra 1/2 žlice ljutog ajvara (ja sam stavila 1 punu žlicu blagog ajvara i malo feferonke, umjesto feferonke može i 1 ravna žličica ljute mljevene paprike) bistri goveđi temeljac (Nešo kaže fond) malo masti ili suncokretovog ulja Priprema 1. U posudi debljeg dna (može i wok) zagrijati mast ili ulje i staviti luk narezan na listiće. Dinstati na srednje jakoj vatri često miješajući toliko dugo dok sasvim ne omekša i promijeni boju, više od pola sata. Dodati obje paprike izrezane na manje komade i nastaviti dinstati dok paprika ne omekša. Pred kraj dinstanja povrća pripremiti meso. 2. Meso je najbolje peći na roštilju, ja sam koristila grill tavu. Tavu dobro zagrijati pa kapnuti malo ulja. Razmazati papirnatom salvetom i staviti posoljene odreske. Kratko pržiti s obje strane, meso treba biti pečeno otprilike 30%, da izvana uhvati koricu, a iznutra je krvavo. Izvaditi na dasku i izrezati na komade veličine zalogaja. Staviti u posudu sa povrćem i meso i sokove što su isurili prilikom rezanja. Popapriti s obje vrste papra, dodati ljuti ajvar, poklopiti i na laganoj vatri kuhati. Umjesto ljutog ajvara sam stavila punu žlicu blagog ajvara i malo izmrvljene feferonke očišćene od sjemena (umjesto feferonke staviti malo mljevene ljute paprike). Feferonku ili mljevenu ljutu papriku dodavati pomalo dok se ne postigne željena ljutina. 3. Nakon što je meso pod poklopcem ispustilo svu svoju vodu, uliti malo vrelog temeljca i nastaviti kuhati poklopljeno (u nedostatku temeljca staviti vrelu vodu). Temeljcem podlivati često i pomalo da jelo nije suho, a niti previše vodenasto. Na kraju se treba dobiti fini, gusti umak. Kuhati dok meso sasvim ne omekša, 1-1,5 sat. 4. Napomena: Kod pripremanja mućkalice se mogu koristiti grilani ostaci mesa, ćevapi i kobasice. coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar