PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

ponedjeljak, 4. siječnja 2016.

JEDNOSTAVNA ČOKOLADNA TORTA

Sastojci Za koru: 5 manjih jaja 5 kašika šećera 4 pune kašike brašna 3 pune kašike kakaa 1 ravna kašičica praška za pecivo 30 ml mleka 30 ml ulja za preliv: 1 dl višnjevače* Za fil od višanja: 600 gr zamrznutih višanja 5 kašika šećera 3 dl soka od višanja 1 kesica pudinga od vanile Za čokoladni fil: 7 dl mleka 5 kašika šećera 1 kesica pudinga od čokolade 3 pune kašike gustina 50 gr čokolade za kuvanje 180 gr maslaca Za čokoladnu glazuru: 100 gr čokolade za kuvanje 30 ml mleka 30 gr maslaca Priprema 1. Priprema kore: Uključiti rernu na 180 stepeni da se ugreje. Odvojiti belanca i žumanca pa belanca umutiti u čvrst sneg. U drugoj činiji umutiti žumanca sa šećerom. Dodati ulje, mleko, prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, promešati pa spatulom umešati belanca, pažljivo prevrćući da se lepo povežu. Smesu izliti u okrugli pleh obložen pek papirom (dimenzije 28 cm). Staviti u zagrejanu rernu da se peče (vodite računa da se ne prepeče jer će biti suva). Kada kora bude gotova, čim se malo prohladi odlepiti pek-papir, staviti je na tanjir za serviranje, izbockati je viljuškom i natopiti višnjevačom. * Ukoliko tako više volite ili ukoliko će tortu jesti i deca, kora se može natopiti i sokom od višanja ili prokuvanim sirupom od vode i šećera (prokuva se 1 dl vode sa 2-3 kašike šećera). Oko kore staviti obruč za torte pa preliti fil od višanja. 2. Priprema fila od višanja: Višnje odlediti i ocediti pa izmeriti koliko ima soka koji su otpustile. Kod mene je to bilo 3 dl soka. Deo soka ponovo pomešati sa višnjama i staviti u šerpicu pa na srednje jaku vatru, da provri. Kada krene da ključa, dobro izmiksirati štapnim mikserom da se višnje usitne ili ih prebaciti u secka pa usitiniti. U ostatku soka razmutiti prašak za puding pa uliti u višnje i kuvati još nekoliko minuta uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne. Vruć fil odmah preliti preko pečene i natopljene kore. 3. Priprema čokoladnog fila: 5 dl mleka i 5 kašika šećera staviti u šerpu pa na laganu vatru da provri. U ostatku mleka razmutiti prašak za puding od čokolade i gustin. Kada mleko krene da vri, izmaći sa vatre, umešati razmućeni prašak i vratiti na vatru uz mešanje dok se ne zgusne. U vruće dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne istopi. Zatim dodati maslac iseckan na kockice, mešati da se i on lepo otopi i sjedini sa filom. Kada se fil malo prohladi, preliti ga preko višnjastog fila. 4. Čokoladna glazura: Na pari otopiti čokoladu, mleko i maslac i preliti preko torte. Posuti čokoladnim mrvicama ili ukrasiti po želji. ********************************** Ostaviti tortu najmanje 12 sati u frižideru da se dobro ohladi pa servirati. Posluživanje Torta se može praviti i u obliku kolača, tj. kocki, ako se kora peče u četvrtastom kalupu dimenzija 25x30 cm. coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar