ponedjeljak, 4. siječnja 2016.
TORTA (PITA) OD JABUKA
Sastojci
500 gr brasna
250 gr maslaca
200 gr secera
1 prasak za pecivo
1 vanilin secer
3 jaja (dva idu direktno unutra, a preostalo za premazati tortu prije pecenja)
PUNJENJE:
8-10 velikih jabuka (2 kg)
100 gr grozdjica (mozete ih prije namociti u rum)
50 gr suhih smokava
50 gr suhih kajsija
2 vanilin secera
50 gr smeđeg secera (ako nema moze i bijeli)
3 zlice vanilin pudinga (prah)
par zlica dzema od jabuka
cimeta o zelji
Priprema
1.
Sastojke za tijesto staviti u mixer. Umjesiti tijesto. Tijesto umotati u prozirnu foliju i staviti u frizider oko 30 minuta.
2.
Potom zagrijati pecnicu na 180*C , venitirajucu na 170*C
3.
Kalup od 24 cm, kojem se skida obruc namazati maslacem, na dno staviti papir za pecenje.
4.
Jabuke ocistiti i na male kockice narezati, pospricati sa limunovim sokom i pomijesati sa ostalim sastojcima.
5.
Kada se tijesto ohladilo, razvaljati ga oko 1/2 cm debljine (ne pretanko).
Najprije staviti krug tijesta na dno pa onda od razvaljanog tijesta prekriti stranice kalupa, do vrha ruba od kalupa. Gledati da sve lijepo bude spojeno.
6.
Dno tijesta malo s vilicom probiti i na to staviti tanki sloj mrvica od kruha, napuniti smjesom od jabuka, lijepo pritisnuti.
Od ostatka tijesta gore napraviti resetke, i ako ostane jos malo tijesta onda podebljati rub i ukrasa radi pritisnuti naokolo sa vilicom.
7.
Sa ulupanim jajetom (mozete mu dodati zlicicu-dvije vrhnja za slag, boja bude jos ljepsa nakon pecenja) premazati resetku tijesta i rub torte i staviti peci oko 80-90 minuta.
8.
Nakon 30- 40 tak minuta (zavisi od pecnice) moze se staviti papir za pecenje iznad torte, da se lijepo ispece a da ne gore ne potamni
9.
Pred kraj pecenju pece 3 zlice marmelade od marelice zagrijati sa jednom zlicom vode. Procijediti kroz malo sito i kad se torta ispece odmah premazati s marmeladom.
10.
Pustiti da se ohladi u kalupu barem 15 minuta, potom odvojiti rub kalupa.. ali pazljivo, prije toga bolje je malo nozem odvojiti rub kalupa kako vam se torta ne bi probila.
11.
Najbolje ju je skroz ohladiti prvo na sobnoj temperaturi a onda u frizideru. Prije serviranja najbolje ju je bar 15ak minuta ranije izvaditi iz frizidera zatim pazljivo rezati nozem za kruh.
Posluživanje
Mozete je posluziti sa kuglicom sladoleda od vanilije ili malo slaga :)
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar