PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

nedjelja, 3. siječnja 2016.

JAGNJETINA SA KROMPIROM ISPOD PEKE

Sastojci • 1,5 kg janjetine od buta, ili rebra sa potrbicom • 1,5 kg krumpira (starih tako da se stave odmah i peku se cijelo vrijeme sa mesom) • 1 Paprika • 2-3 režnja bijelog luka • 2 manja i ili jedan veći crveni luk • 2 DL suncokretovog ulja • 2 DL bijelog vina • 2 grančice friškog ružmarina • 4 lista kadulje • 3 VŽ vegete • Krupna morska sol Priprema Danas sam dobio želju za mladom janjetinom sa krumpirima i to ispod peke. Pošto nisam u mogučnosti upotrijebiti pravu peku na drva, napravit ćemo kućnu varijantu. Radi se o električnoj peki, elektične peke ima za kupit u svakom boljem dučanu sa električnim aparatima i nije skuplja od 25-30e, kod kupovine gledajte da je što dublja. Bitno da kod kupovine elektične peke obratite pažnju da osim da je što dublja i da postoji mogućnost reguliranja temperature pečenja. Kada birate komade janjetine od buta ili rebara ili ih sječete pazite da budu 1-2 cm niži nego zaklopljena peka, budući da se komadi janjetine pri pečenju lagano deformiraju i mogu nadići poklopac električne peke. Janjetinu natrljajte dobro sa krupnom morskom soli, i ostavite da odstoji 2-3 sata (što mlađa janjetina to kraće mora stajati nasoljena). Uzmite krupnu sol jer nju kad utrljate ostaje i topi se lagano i sa sokovima prodire u dubinu mesa. Krumpir ogulite i razrežite na polovice, i posipajte sa vegetom. Luk, bijeli luk i papriku raspolovite i zajedno sa krumpirom dodajte u peku oko janjećeg mesa. janjetina ispod peke povrće janjetina u peki Na vrh stavite grančice ružmarina i listiće kadulje, podlijte sa uljem i vinom i na 150°C pecite ovisno o janjetini oko 60-75 min. Za vrijeme pečenja ne dižite poklopac nego samo protresite, na polovici okrenite meso i promiješajte krumpir. Zadnjih 10 min odkrijte i malo zapecite da ishlapi tekučina. I ako izdržite od gladi, a vrijeme možete kratiti pivicom ili još bolje hladnim gemištom, dobit će te samo Janjetinu koju nećete moći razlikovati od one pećene ispod klasićne peke.. moja-kuhinja.com

Nema komentara:

Objavi komentar