nedjelja, 3. siječnja 2016.
JAGNJETINA SA KROMPIROM ISPOD PEKE
Sastojci
• 1,5 kg janjetine od buta, ili rebra sa potrbicom
• 1,5 kg krumpira (starih tako da se stave odmah i peku se cijelo vrijeme sa mesom)
• 1 Paprika
• 2-3 režnja bijelog luka
• 2 manja i ili jedan veći crveni luk
• 2 DL suncokretovog ulja
• 2 DL bijelog vina
• 2 grančice friškog ružmarina
• 4 lista kadulje
• 3 VŽ vegete
• Krupna morska sol
Priprema
Danas sam dobio želju za mladom janjetinom sa krumpirima i to ispod peke. Pošto nisam u mogučnosti upotrijebiti pravu peku na drva, napravit ćemo kućnu varijantu.
Radi se o električnoj peki, elektične peke ima za kupit u svakom boljem dučanu sa električnim aparatima i nije skuplja od 25-30e, kod kupovine gledajte da je što dublja.
Bitno da kod kupovine elektične peke obratite pažnju da osim da je što dublja i da postoji mogućnost reguliranja temperature pečenja.
Kada birate komade janjetine od buta ili rebara ili ih sječete pazite da budu 1-2 cm niži nego zaklopljena peka, budući da se komadi janjetine pri pečenju lagano deformiraju i mogu nadići poklopac električne peke.
Janjetinu natrljajte dobro sa krupnom morskom soli, i ostavite da odstoji 2-3 sata (što mlađa janjetina to kraće mora stajati nasoljena).
Uzmite krupnu sol jer nju kad utrljate ostaje i topi se lagano i sa sokovima prodire u dubinu mesa.
Krumpir ogulite i razrežite na polovice, i posipajte sa vegetom.
Luk, bijeli luk i papriku raspolovite i zajedno sa krumpirom dodajte u peku oko janjećeg mesa.
janjetina ispod peke povrće
janjetina u peki
Na vrh stavite grančice ružmarina i listiće kadulje, podlijte sa uljem i vinom i na 150°C pecite ovisno o janjetini oko 60-75 min.
Za vrijeme pečenja ne dižite poklopac nego samo protresite, na polovici okrenite meso i promiješajte krumpir.
Zadnjih 10 min odkrijte i malo zapecite da ishlapi tekučina.
I ako izdržite od gladi, a vrijeme možete kratiti pivicom ili još bolje hladnim gemištom, dobit će te samo Janjetinu koju nećete moći razlikovati od one pećene ispod klasićne peke..
moja-kuhinja.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar