ponedjeljak, 4. siječnja 2016.
PATLIDŽANI NA SICILIJANSKI NAČIN
Sastojci 4 osobe
1 kg patlidžana
200 g polutvrda sira (livanjskog, mladog paškog sira ili kačkavalja)
sol
Crni papar mljeveni Podravka
Za umak:
100 ml maslinova ulja
1 kg rajčica
3 češnja češnjaka
Bosiljak sušeni Podravka
Origano sušeni Podravka
šećera po potrebi
1 žlica Vegete
Za posipavanje:
2 žlice parmezana
Priprema
1.
Patlidžane operite, uzdužno narežite na deblje ploške pa vrhom noža zarežite mesni dio patlidžana u obliku mrežice.
2.
Ovako pripremljene patlidžane stavite u slanu kipuću vodu i kuhajte oko 5 minuta. Ploške patlidžana kuhajte dio po dio, ne sve najedanput.
3.
Kuhane patlidžane izvadite na upijajući papir, ocijedite i ohladite. Dok se patlidžani hlade, pripremite umak od rajčica.
4.
Rajčice operite, kratko uronite u kipuću vodu i ogulite. Rajčice očistite od sjemenki i narežite na kockice.
5.
Na maslinovu ulju kratko popecite češnjeve češnjaka koje ste uzdužno prepolovili. Zatim češnjak izvadite, dodajte pripremljene rajčice i pospite bosiljkom, origanom, paprom i Vegetom. Ako su rajčice kiselije, dodajte šećera po potrebi i pirjajte oko 15 minuta.
6.
Sir naribajte i rasporedite po površini ploški ohlađenih patlidžana, popaprite ih pa preklopite. Zatim nadjevene patlidžane složite u nauljenu vatrostalnu posudu, prelijte umakom od rajčica i pospite ribanim parmezanom.
7.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 220°C i pecite 10-15 minuta.
Posluživanje
Ovako pripremljene patlidžane poslužite tople kao predjelo.
Savjet
Ovo jelo bit će vrlo ukusno ako patlidžane poslužite na prepečenim kriškama kruha, tzv. brusketama.
Mala tajna
Meso patlidžana zarezano u obliku mrežice omogućuje bolju savitljivost i prožimanje s umakom od rajčica.
coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar