srijeda, 6. siječnja 2016.
ŠVEDSKI KOLAČ
Nije poznato zašto je ovaj kolač nazvan švedskim. Možda zbog sastojaka, tradicije, izgleda… Svejedno, važno je jedino da je, s obzirom na sastojke i vrijeme koje zahtijeva njegova priprema, izvrstan.
Sastojci:
Za tijesto:
250 g maslaca
160 g šećera
4 žumanca
150 g Pšeničnog oštrog brašna
2 žličice Praška za pecivo
200 ml mlijeka
Za nadjev:
280 g šećera u prahu
4 bjelanca
1 Vanilin šećer
200 g lješnjaka
400 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i žumanca.
Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i naizmjence dodajite brašno i mlijeko u smjesu od maslaca. Dobivenu smjesu izlijte u posudu koju ste obložili namašćenim pek papirom. Bjelanaca istucite u čvrst snijeg, umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer.
Snijeg rasporedite po žutoj smjesi i pospite krupno rezanim lješnjacima. Stavite peći na temperaturu od 180°C oko 30 minuta.
Pečeni kolač ohladite i prerežite na dva dijela po dužini.
Polovicu premažite tučenim slatkim vrhnjem te prekrijte drugom polovicom tako da na gornjoj strani ostane sloj sa snijegom i lješnjacima.
Posluživanje:
Kolač poslužite dobro ohlađen.
izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar