PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

petak, 17. lipnja 2016.

ČOKOLADNA TORTA SA KIKIRIKI PUTEROM

Sastojci  16 osoba
Biskvit:
300 gr brašna
100 gr gorkog kakao praha
300 gr šećera
1.5 kašičica praška za pecivo
2 kašičice soda bikarbone
prstohvat soli
250 ml mleka
1 kašičica arome vanile
125 ml ulja
250 ml ključale vode
2 jaja
Čokoladni sloj (Ganache):
100 gr crne čokolade (60% kakao mase)
100 ml slatke pavlake
Kikiriki krem:
250 gr kremastog kikiriki putera (bez šećera)
150 gr bele čokolade
250 gr krem sira (Philadelphia), sobne temperature
150 ml slatke pavlake
2-3 kašike prah šećera
1 kašičica arome vanile

Priprema
Biskvit:
1.
Suve sastojke sjediniti pa prosejati.
U posebnu posudu staviti jaja, mleko, ulje i aromu vanile, pa sjediniti mikserom tek toliko da se sastojci povežu.
Smesi, naizmenično, dodavati suve sastojke i ključalu vodu, mešajući lagano mikserom, dok se sve lepo ne sjedini i poveže.
2.
 Smesu izliti u kalup prečnika 24 cm, obložen pek papirom i peći u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C. Biskvit je gotov kada čačkalica iz sredine izađe suva.
Nisam sigurna koje je tačno vreme pečenja, jer ja to od oka radim, uz povremeno proveravanje čačkalicom.
3.
Gotov biskvit dobro ohladiti, otseći gornji, naduvani deo (poravnati) i kore prerezati horizontalno na 3 jednaka dela (diska).
*Otsečeni deo kore izmrvim, ubacim u kesicu i zamrznem, pa pravim kuglice kad mi na brzinu nešto treba :)
Izvor recepta za čokoladni biskvit je ovde (smanjila sam samo količinu šećera, sa 400 na 300gr).
Čokoladni krem/ Ganache:
Čokoladu izlomiti na kockice ili sitno naseckati. Slatku pavlaku zagrevati, ne dozvoliti da proključa, pa preliti preko komadića čokolade. Dobro promešati dok se sva čokolada ne otopi, a krem postane svilenkast :)
Prohladiti pre upotrebe.
Kikiriki krem:
1.
Belu čokoladu izlomiti ili sitno iseckati. Dodati kikiriki puter i otopiti na pari uz stalno mešanje. Staviti sa strane da se malo prohladi.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag sa prah šećerom i aromom vanile.
2.
Omekšali krem sir sjediniti sa kremom od kikiriki putera i bele čokolade, pa ručno umešati umućenu slatku pavlaku.
Sada krem možete probati i po potrebi dodati još prah šećera.
Slaganje torte:
1. Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na odgovarajući tanjir.
2.Staviti prvi biskvit, pa tanko premazati kremom od čokolade (ganache-om). Staviti u frižider na kratko da krem malo očvrsne pa premazati sa 1/3 krema od kikirikija.
3. Druga kora, čokoladni krem, kikiriki krema.
4. Treća kora, ostatak čokoladnog krema i ostatak kikiriki krema.
Tortu odložiti u frižider preko noći i ukrasiti je po sopstvenoj želji.
Torta je dovoljno čvrsta da može i pod fondan.
Tortu, pola sata pre konzumiranja, ivaditi iz frižidera.

PRIJATNO!!!
1.
Dekoracija čokoladnom ogradom, instukcije možete naći kod naše Hatshepsut - KLIK
Pticu sam "crtala" otopljenom čokoladom :)

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar