ponedjeljak, 20. lipnja 2016.
EVO ZAŠTO JESTI, A ŠTA NIPOŠTO NE SMETE RADITI SA ZELENOM SALATOM
U staroj Perziji zelena salata bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san.
Još su stari Grci i Rimljani prepoznali dragocjena svojstva zelene salate i svoj jelovnik redovito su obogaćivali ovim povrćem.
Koliko je često na vašem jelovniku? Nakon ovog što pročitate mogla bi se naći i češće.
Hipokrat, grčki liječnik i otac medicine, pripisivao je zelenoj salati snažna ljekovita svojstva. U staroj Perziji bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san.
U prošlosti je bila poznata kao “trava mudraca”, što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi.
Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za zdravlje – bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 te mineralima fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom.
Važno
Kod zelene salate vrijedi pravilo: što je lišće tamnije to je veća nutritivna vrijednost.
Mnogi ljubitelji zelene salate imaju naviku bacati prve, vanjske listove, jer su za razliku od mekog ukusnog unutarnjeg dijela suviše tvrdi i žilavi.
No, to je apsolutno pogrešno, jer vanjski listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutarnji1
Zelena salata najbolja je svježe ubrana, stajanjem gubi vitamine i minerale.
Važno je znati i kako zelenu salatu ne smijete rezati unaprijed jer tako uništavate velike količine vitamina C.
Izvor: dnevno
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar