petak, 27. studenoga 2015.
Sladoledna Schwarzwald torta
Sastojci 6 osoba;
Podloga od keksa;
20 dag Petit keksa;
3 jušne žlice šećera;
2 jušne žlice vode;
5 dag čokolade za kuhanje;
2 žlice maslaca;
Sladoled od vrhnja;
3 dl vrhnja za šlag;
1,5 dl kiselog vrhnja;
2 paketića Bourbon vanilin šećera;
10 dag šećera u prahu;
Sladoled od čokolade;
3 dl vrhnja za šlag;
0,5 dl mlijeka;
5 dag čokolade za kuhanje;
10 dag šećera u prahu;
1 mala žlica ruma;
Dodatak
3 žlice pekmeza ili džema od višanja;
2 dl vrhnja za šlag
naribana čokolada
par višanja
Priprema
Za početak pripremite dvije jednake, šire plastične posude i obložite ih prozirnom folijom.
1.
Sladoled od vrhnja
Istucite vrhnje za šlag u čvrsti šlag.
2.
Kiselo vrhnje dobro izmiješajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
3.
Pažljivo žlicom u kiselo vrhnje umiješajte šlag i ujednačite smjesu.
4.
Smjesu pretresite u jednu od posuda i stavite u zamrzivač
5.
Sladoled od čokolade
Rastopite na pari čokoladu za kuhanje s mlijekom i šećerom u prahu. Ostavite da se ohladi. Dodajte rum. Povremeno promiješajte da ostane kremasto.
6.
Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag, pa dodajte miješajući žlicom ohlađenoj čokoladnoj smjesi. Ujednačite smjesu i pretresite u drugu posudu, pa i nju stavite u zamrzivač.
Sladoledi se trebaju dobro rashladiti i očvrsnuti prije slaganja torte, pa neka stoje u zamrzivaču barem 4-5 sati.
7.
Podloga od keksa
Kekse sameljite.
8.
Od vode i šećera ukuhajte sirup pa u njemu rastopite čokoladu i maslac.
9.
Čokoladni sirup dodajte u kekse i dobro promiješajte.
10.
Smjesu podijelite na pola. Svaku polovicu na komadu folije oblikujte u “kore” prema veličini kalupa u kojem ćete složiti tortu. Neka se ohlade prije slaganja torte
11.
Torta
Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Žlicom najprije u kalup pažljivo natisnite čokoladni sladoled. Na sladoled nanesite sloj od 3 žlice džema ili pekmeza od višanja, te stavite jednu koru od keksa. Zatim na to pažljivo natisnite sladoled od vrhnja i prekrijte drugom korom. Lagano pritisnite da se svi slojevi lijepo spoje.
Kalup stavite u zamrzivač neka stoji još najmanje 2-3 sata. Nakon toga tortu pretresite na tanjur (po mogućnosti plastična podloga za tortu da se može ostatak vratiti u zamrzivač!), uklonite foliju, ukrasite čvrstim šlagom i ribanom čokoladom, a po želji i ponekom višnjom.
12.
Varijante
Umjesto običnog sladoleda od vrhnja kako stoji u receptu, možete upotrijebiti sladoled od višanja s vrhnjem, a čokoladni sladoled iz recepta možete zamijeniti mliječnim kakao sladoledom i poigrati se s redoslijedom slaganja
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar