PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

CRNA KARAMEL PITA! JAKO FINA :)))))

Sastojci za tijesto 450 g brašna (oduzeti 2 kašike za premijesiti tijesto) 30 g kakaa 1/2 praška za pecivo 1 kom vanilin šećer 1 kom jaje 1 kom bjelance 150 g maslaca 150 g šećera 150 ml kiselog vrhnja maaalo soli za fil 1 l mlijeka 250 g šećera 9 kašika uvrh punih brašna 200 g maslaca 3 kašike kakaa 150 g čokolade za kuvanje i još 150 g čokolade za kuvanje 2 kašike ulja Priprema 1. Za tijesto umutiti maslac, dodati šećer, vanilin šećer pa mutiti da se šećer istopi, dodati jaje i bjelance i umutiti i na kraju dodati kiselu pavlaku i sjediniti smjesu. Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.Izmiješati brašno, kakao, prašak za pecivo i so, sipati postepeno u smjesu i zamijesiti tijesto. Zamotati prozirnom folijom i ostaviti u frižider 30 min. 2. Za fil u suvu šerpu sipati šećer i staviti na slabiju vatru da se šećer istopi. U drugu šerpu staviti 1/2 l mlijeka i zagrijati ga. Kad šećer malo potamni skloniti sa vatre i pažljivo, po malo sipati mlijeko, vratiti i na jačoj vatri zagrijavati da se šećer u mlijeku istopi. Izmiješati brašno i kakao sipati u ostatak mlijeka i dobro izmiješati da nema grudvica, sipati u prokuvalo mlijeko, brzo miješati da se zgusne. U vruće staviti izlomljenu čokoladu i miješati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi i povremeno promiješati. Maslac sobne temperature umutiti pjenasto, umutiti i fil pa sjediniti sa maslacem. 3. Tijesto za kore podijeliti na 4 jednaka dijela, svaki dio istanjiti na 20x30 cm najbolje na papiru za pečenje, prenijeti na obrnutu stranu pleha i peći na 180 C kad po rubovima počne da blago rumeni pečene su. 4. Fil podijeliti na 3 dijela, premazati 3 kore a četvrtu ne premazanu staviti zadnju, staviti neki teži predmet i ostaviti na hladnom mjestu, najbolje preko noći. Čokoladu istopiti sa uljem i preliti gornju koru, ostaviti da se stegne.

Nema komentara:

Objavi komentar