PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

petak, 19. veljače 2016.

ORAŠARICA

Uz moju kokosaricu, još jedna “sestrična” mađarice – orašarica! Jednostavnija varijanta sastavljena od samo 3 kore s mljevenim orasima sa slojevima čokoladne kreme.
Sastojci:

10 osoba

Za kore
200 g mljevenih oraha
350 g glatkog brašna
180 g kiselog vrhnja (20 % m. m.)
180 g šećera
2 jaja

Za kremu
1 l mlijeka
80 g šećera
4 velike žlice kakaa
100 g gustina
100 g čokolade
170 g maslaca

Orasi za posipavanje

Priprema:

Priprema kora

U većoj posudi izmiješati brašno s mljevenim orasima.

U drugoj posudi umutiti jaja s vrhnjem i šećerom. Ostaviti nekoliko minuta dok se šećer potpuno ne rastopi.

Napraviti udubinu u suhoj smjesi i uliti tekuću smjesu. Povezati sastojke pa umijesiti ljepljivo tijesto. Izvagati i razdijeliti ga na 3 jednaka dijela (ili više, ovisno o broju željenih kora) i umotati u prozirnu foliju. Ostaviti da se malo odmori.


Dok se tijesto odmara, izrezati papir za pečenje na željenu veličinu (21,5 × 37 cm).

Zagrijati pećnicu na 170°.

Listove papira za pečenje obavezno namazati maslacem, a valjak obložiti prozirnom folijom jer je tijesto jako ljepljivo.

Staviti peći jednu po jednu koru na stražnjoj strani pleha 8 minuta.

Pečene kore ohladiti na ravnoj podlozi kako se ne bi deformirale.
Priprema kreme:

Od litre mlijeka odvojiti 2 dl i staviti u zdjelicu. Dodati gustin i kakao. Dobro izmiješati da ne bude grudica. Ostatak mlijeka zakipjeti sa šećerom. Kad zakipi, maknuti s vatre i umiješati smjesu kakaa i gustina. Kratko prokuhati (2-3 min). Umiješati maslac i prethodno narezanu čokoladu.

Kremu jednako razdijeliti u 3 zdjelice – tako će slojevi kreme u kolaču biti jednaki. Svaku koru dobro poškropiti rumom. Namazati još vruću kremu na kore.

Posljednji sloj kreme posuti mljevenim orasima.
Posluživanje:

Potpuno ohlađeni kolač rezati na uske ploškice i poslužiti.

izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar