Sastojci
Testo
250 gr. maslaca ili margarina
1 vanil secer
1.5 solja secera -solja od 2 dcl.
1 solja kakaoa
1.5 solja vode
2.5 solje brasna
1/2 solje gustina
1 kasikica soli
1 kasikica sode bikarbone
5 celih jaja
3 kasike milerama
Fil
4 dcl. slatke pavlake
100 gr. bele cokolade
1 kasikica zelatina u prahu
2 kasike vruce vode
Glazura
3 cela jajeta
200 gr. cokolade za kuvanje sa secerom
100 gr. cokolade za kuvanje bez secera sa 80 % k.
1 solja secera
230 gr. margarina ili maslaca
2 sake badem listica
Priprema
1.
Kakao preliti sa vrucom vodom, dobro izmesati i ostaviti da se ohladi.
2.
Maslac sa secerom izraditi penasto, mutiti nekih 15-20 minuta, dodati mileram, vanil secer i jedno po jedno jaje, posle svakog mutiti par minuta.
3.
Brasno, sodu, so i gustin izmesati posebno i naizmenicno ga dodavati sa kakom masi od maslaca i jaja.
4.
Vecu tepsiju obloziti papirom za pecenje koji treba premazati maslacem i pobrasniti. Uliti masu i peci na 180 stepeni 15 minuta.
5.
Ostaviti kolac u tepsiji 5 minuta i tek nakon toga ga izruciti na resetku da se ohladi skroz.
6.
Prerezati ga uzduzno dva puta, tako da se dobiju tri trake. Izrezati krajeve i povrsinu ukoliko je neravna. Od tih komadica napraviti male minjone koje treba uvaljati u izmrvljeni i proprzeni badem.
7.
Ohladjene kore premazati filom od umucene slatke pavlake kojoj smo dodali otopljenu belu cokoladu sa zelatinom.
8.
Glazura: jaja izmiksati sa secerom da se zapene i u serpi sa duplim dnom staviti na vatru, dodati sve vrste cokolade i kuvati 10-tak minuta da se zgusne.
9.
U mlako dodati margarin ili maslac i miksati da se dobije fina penasta krema.
10.
Premazati sastavljenu tortu i kasikom napraviti nepravilne sare.
11.
Posuti pecenim badem listicima i poredjati po vrhu male minjoncice.
izvor:coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar