PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

petak, 27. studenoga 2015.

SAMO 2 SASTOJKA: Napravite 6.000 godina star recept za regulisanje masnoće u krvi

Jeste li ste čuli za pasteli? Nikada prije nismo pisali o nečemu tako zdravom i slasnom istovremeno. Recept datira iz doba od prije 6000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj te Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli, a neki ga zovu i grčki doručak. Ova ljekovita slastica se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o vjerovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre ljekovite karakteristike. Krenimo redom: U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu… Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gdje su ga uzimale žene kako bi stimulirale hormonalne žlijezde. Čuveni Grčki pisac i “otac” povijesti Heradot nazvao je pasteli lijekom i delicijom istovremeno u svojim zapisima. Šta je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice i to sezama (susam) i meda. Nazivaju ga još i pitom od sezama (susam) i meda. Koristi i ljekovita svojstva Pastelija Kombinacija ove dvije namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, željeza, vlakana, magnezija, kalcija, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcioniranje organizma. Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je za regulaciju masnoća u krvi posebno odnosa LDL I HDL holesterola. Pasteli će idealno djelovati na regulaciju nepravilnih otkucaja srca, visok krvni tlak i bolju cirkulaciju. Dat će vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihiči rad. Istraživanja ukazuju da redovno korištenje pastelija rješava kronični umor, nervozu i depresiju. Kombinacija sjajno djeluje i na kronični stres i to nakon 3 tjedna redovnog korištenja. Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i sezama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog tlaka. Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprječavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja na staničnom nivou. Samo jedna ili dvije kuglice pastelija pred neki važan događaj, dat će vam dugotrajnu i jaku energiju te biti sjajno gorivo za zdravlje cijelog organizma. Toplo vam preporučujemo da probate i napravite te redovno koristite ovaj sjajni recept. Izvorni recept za Pasteli Sastojci: – 300 grama tahinija (pasta od čistog mljevenog sezama) – 300 grama prirodnog meda Napomena: U trgovinama zdrave hrane možete naći gotovi tahini. Možete ga raditi i sami ako imate vremena i dobar blender: Za dobar domaći tahini namaz trebaju vam sirove oljuštene sjemenke sezama i ulje po želji (obično 2 žličice ulja idu na jednu ili pola šalice sjemenki, ovisno koliko gustu smjesu želite – najčešće se koristi sezamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano popržite sjemenke na tavi bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, miješajući stalno). Budite oprezni da vam sezam ne zagori jer će postati gorkog okusa Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustoće (možete dodavati još maslinovog ulja po želji). Postupak: Pomiješajte ove dvije namirnice u posudi. Prije stavljanja u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka su tekuća ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmiješate, stvrdnut će se u masu koja se može oblikovati kao plastelin. U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistacija ili lješnjaka ako želite. Neki, praveći ovaj recept, peku smjesu što nikako ne preporučujemo zbog velikog gubitka korisnih sastojaka ali i samog ukusa. Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cijele sjemenke sezama. Kuglice poredajte na neki pladanj i stavite sve u hladnjak. Kuglice pastelija stoje u hladnjaku, a kao lijek ali i slasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno. Ipak, to će vam biti vrlo teško kada probate koliko je ovaj slatkiš ukusan. Budite umjereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

Sladoledna Schwarzwald torta

Sastojci 6 osoba; Podloga od keksa; 20 dag Petit keksa; 3 jušne žlice šećera; 2 jušne žlice vode; 5 dag čokolade za kuhanje; 2 žlice maslaca; Sladoled od vrhnja; 3 dl vrhnja za šlag; 1,5 dl kiselog vrhnja; 2 paketića Bourbon vanilin šećera; 10 dag šećera u prahu; Sladoled od čokolade; 3 dl vrhnja za šlag; 0,5 dl mlijeka; 5 dag čokolade za kuhanje; 10 dag šećera u prahu; 1 mala žlica ruma; Dodatak 3 žlice pekmeza ili džema od višanja; 2 dl vrhnja za šlag naribana čokolada par višanja Priprema Za početak pripremite dvije jednake, šire plastične posude i obložite ih prozirnom folijom. 1. Sladoled od vrhnja Istucite vrhnje za šlag u čvrsti šlag. 2. Kiselo vrhnje dobro izmiješajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. 3. Pažljivo žlicom u kiselo vrhnje umiješajte šlag i ujednačite smjesu. 4. Smjesu pretresite u jednu od posuda i stavite u zamrzivač 5. Sladoled od čokolade Rastopite na pari čokoladu za kuhanje s mlijekom i šećerom u prahu. Ostavite da se ohladi. Dodajte rum. Povremeno promiješajte da ostane kremasto. 6. Vrhnje za šlag istucite u čvrsti šlag, pa dodajte miješajući žlicom ohlađenoj čokoladnoj smjesi. Ujednačite smjesu i pretresite u drugu posudu, pa i nju stavite u zamrzivač. Sladoledi se trebaju dobro rashladiti i očvrsnuti prije slaganja torte, pa neka stoje u zamrzivaču barem 4-5 sati. 7. Podloga od keksa Kekse sameljite. 8. Od vode i šećera ukuhajte sirup pa u njemu rastopite čokoladu i maslac. 9. Čokoladni sirup dodajte u kekse i dobro promiješajte. 10. Smjesu podijelite na pola. Svaku polovicu na komadu folije oblikujte u “kore” prema veličini kalupa u kojem ćete složiti tortu. Neka se ohlade prije slaganja torte 11. Torta Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Žlicom najprije u kalup pažljivo natisnite čokoladni sladoled. Na sladoled nanesite sloj od 3 žlice džema ili pekmeza od višanja, te stavite jednu koru od keksa. Zatim na to pažljivo natisnite sladoled od vrhnja i prekrijte drugom korom. Lagano pritisnite da se svi slojevi lijepo spoje. Kalup stavite u zamrzivač neka stoji još najmanje 2-3 sata. Nakon toga tortu pretresite na tanjur (po mogućnosti plastična podloga za tortu da se može ostatak vratiti u zamrzivač!), uklonite foliju, ukrasite čvrstim šlagom i ribanom čokoladom, a po želji i ponekom višnjom. 12. Varijante Umjesto običnog sladoleda od vrhnja kako stoji u receptu, možete upotrijebiti sladoled od višanja s vrhnjem, a čokoladni sladoled iz recepta možete zamijeniti mliječnim kakao sladoledom i poigrati se s redoslijedom slaganja

Pileći sataraš

Sastojci 5 osoba Dkg. 50 Pilećih prsica Kom. 1 veća glavica luka Kom. 2 Zelene paprike Kom. 4 Paradajza Kom. 2 Mrkve dkg 10 Celera Kom. 1 Korjen peršina sa listovima Kom. 1 Tikvica Šalica 1 Riže Kom. 1 Konzerva "Pelata" Žličica 1 Soli Žličica 0,5 Crvene ljute paprike Žličica 0,3 Bibera Dcl 1 maslinovog ulja Priprema 1. Na maslinjaku ispeći na kockice izrezana pileća prsa, dok ne požute, a zatim ih izvaditi van, te na istom ulju propržiti luk, papriku, paradajz, mrkvicu, celer peršin 2. korjen (sve sitno isjeckano), te dodati sol, papriku i biber, dinstati još 7-8 minuta, te dodati izmiksanu “Pelatu” i piletinu. dinstati još cca 7-8 minuta. Zatim ubaciti skuhanu i ispranu rižu, pustiti još par minuta da se riža “usafta”, te na kraju ubaciti sitno sjeckano lišće peršina. Poslužiti uz najbolje zelenu salatu. Posluživanje Jelo je relativno jeftino, ukusno i izdašno, ovakovih kao na slici ima 5 porcija. Ako netko voli u satarašu neku od namirnica (luk,paradajz,paprika) više, može povećati količinu, a možete dodati i patliđana, ali ne previše.

Junetina sa krompirom iz pećnice

Sastojci 4 osobe 300 gr junetine 1 luk 1 cehno bijelog luka 3-4 krompira 3 kasike maslinovog ulja 1 kasika pirea od paprike ili paradajz pirea vegeta, so, biber, crvena paprika, krupno mljevena chilli paprika, kim 1 kasika putera pola case vode Priprema 1. Meso isjeceno na trake istresti u tavu i na srednjoj vatri pirjati dok ne upije svu svoju vodu. Zatim mu dodati puter, luk isjecen na sitne kockice i isitnjen bijeli luk. Pirjati na srednjoj vatri dok luk ne omekne. 2. Krompir oguliti, isjeci ga u obliku jabuke, i dodati ga u dublju posudu. U manjoj posudi dodati vodu, pire od paprike (ili paradajz pire), ulje i zacine. Sve dobro izmijesati i izliti na krompir. Krompir dobro natrljati smjesom. 3. U vatrostalnoj posudi rasporediti meso na dno. Odozgo poredati krompir i izliti i umak sa zacinima preko krompira. Staviti foliju i peci na 180C pola sata, a zatim maknuti foliju i peci jos oko pola sata da se krompir fino zapece.

Kocke sa bananama i čokoladom

Sastojci Biskvit: 1 veća banana 150 ml jogurta (3.2% m.m.) 80 g oštrog brašna 2 pune kaš. gorkog kakaoa 1 čajna kašičica praška za pecivo 4 kom bjelanaca + malo soli 120 g šećera Fil: 4 kom žumanca 2 kom (80 g) pudinga slatko vrhnje ili vanilija 40 g gustina 120 g šećera 8 dl punomasnog mlijeka 1 srednja banana + malo limunovog soka 2 dl slatkog vrhnja 5 g mljevenog želatina (po potrebi, ja sam koristila) Ganache: 2 dl slatkog vrhnja (mliječno) 100 g mliječne čokolade 70 g kvalitetne crne čokolade Priprema 1. Fil: Od mlijeka odvojiti 1 dl, ostalo staviti na vatru da se zagrije. U posudi pomješati izdvojeno mlijeko sa pudingom, gustinom, žumancima i šećerom tako da nema grudvica. Kad se mlijeko zagrijalo kuhati gustu kremu, dobro promješati da nema grdudvica. Skinuti sa vatre, površinu kreme prekriti prozirnom folijom i ostaviti na hlađenje. 2. Biskvit: Dok se fil hladi, pravimo biskvit: Izgnječiti bananu i dodati joj jogurt sobne temperature, promješati. Prosijati brašno kakao i prašak za pecivo, te pomješati sa bananom i jogurtom da se dobije jednolična smjesa. Bjelanca mutiti sa malo soli i postepeno dodavati šećer, umutiti u čvrst sjajan snijeg. Lagano, ručno pomješati (samo prevrtati) sa prvom smjesom, izliti u pleh (dim. 40x20 cm ili neki slične površine) koji smo premazali sa maslacom i posuli sa malo brašna. Peći na 170 st. oko 15 - 20 min. zavisno od rerne. Dobićete fin mekan i sočan biskvit, koji ostavimo da se ohladi. Biskvit nema potrebe natapati sa mlijekom ili nekom tečnošću pošto je i više nego sočan. 3. Nastavak fila: Bananu (koja nije prezrela!) isjeckati i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U ohlađen fil dodati ovako isjeckanu bananu i dobro izmiksati. Posebno umutiti 2 dl slatkog vrhnja i pomješati sa filom. Ako smatrate da je krema dovoljno čvrsta onda vam ne treba želatin, kod mene to nije bio slučaj pa sam dodala i želatin: 10 gr želatina u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 5-10 min da nabubri, a zatim otopiti na laganoj vatri. U otopljen želatin prvo dodati 2 kašike kreme i promješati a zatim dobro umiksati u ostatak kreme i to je to. Biskvit premazati kremom i poravnati. 4. Ganache: Čokoladu izlomiti na komadiće i preliti slatkim vrhnjem, staviti na umjerenu vatru da se vrhnje zagrije i čokolada otopi, mješati sve vrijeme. Smjesu preliti preko fila i sve ostaviti na hlađenje u frižider nekoliko sati (3-4 h). Na mojim slikama je ovaj čokoladni sloj jako tanak, inače bi trebao biti deblji ali kod mene je bilo malo slobodnog prostora sa ove strane pleha pa je tamo završio :) a ovo mi je poslednji komad. Posluživanje Rezati na kocke, ukrasiti po želji sa kolutićima banane i služiti. Prijatno! Napomena: Kolač možete praviti i kao tortu: biskvit peći u kalupu d=24 cm, podijeliti sastojke na 2 i peći dvije odvojene kore; fila ima dovoljno za premazati 2 kore.

TORTA "KUGLICA-BOMBICA"

SASTOJCI Kora • 7 belanaca {ako su manja onda 8} • 10 kasika secer • 10 na vrh pune kasike mleveni i sitno naseckani orasi • 5 kasika brasno • 2 kasike ulje • rendana kora 1 limona Fil • 7 zumanaca • 10 kasika secer • 10 kasika brasno • 2 kasike gustin • 1l mleko • 4 pak vanilin secer • 250gr puper • 100gr margarin • 250gr secer u prahu Bele kuglice • 100gr bele cokolade • 20ml slatke pavlake • 1 kasika margarin • 50gr kokos Tamne kuglice • 300gr mleveni plazma keks • 200gr mleveni {prethodno peceni} lesnjaci • 100ml sok od narandze • 125gr margarin • 150gr secer u prahu • 100gr cokolado za kuvanje • malo soka za nakapanje kora • 1pak slag krem od cokolade za dekoraciju • 150ml mleko za slag PRIPREMA Za ovu varijantu spremamo jednu koru 40x30cm. Odvojimo belanca od zumanca .Belanca umutimo sa secerom a zatim dodamo ulje ipomesane suhe sastojke {brasno,mleveni i naseckani orasi,rendana kora od limona}Sjedinimo smesu pa izlijemo u pleh oblozen pek-papirom,pecemo u zagrejanoj rerni na 200c oko 12-15 min.Pecenu i ohladjenu koru delimo na 2 dela znaci imamo 2 kore 20x30cm. Fil Umutimo zumanca sa secerom a zatim dodamo brasno i gustin pa sjedinimo.U posudi na vatri stavimo mleko i vanilin secer pa kad pocne da vri dodamo zumanca i kuvamo finu gustu kremu.OIhladjeni krem sjedinimo sa umucenim puterom,margarinom i secerom u prahu pa mutimo dok se lepo sjedine.Stavimo fil u frizider dok pripremamo kuglice. Ja sam samo zbog navike spremila kuglice a vama preporucujem da spremite valjke {mislim da je brze i pre svega prakticnije kad se torta sece na komade} Za bele kuglice : Na slabijoj vatri otopimo belu cokoladu sa slatkom pavlakom,sklonimo sa vatre pa dodamo margarin i kokos.Smesu hladimo a zatim rukama oblikujemo 54 malene kuglice ili 6 tankih valjka sa duzinom od 40cm.broj kuglica ili duzinu valjka vi podesite prema duzini vase kore. Dok formiramo tamne kugliuce bele stoje u frizider. Za tamne kuglice: U jednu posudu stavimo mlevene lesnjake i mleveni keks pa prelijemo sokom od narandze.U drugu posudu umutimo margarin sa secerom u prahu,dodamo otopljenu cokoladu za kuvanje a zatim dodamo keks i orahe pa umesimo rukom.I ovu smesu delimo na 54 kuglica pa u svaku tamnu kuglici stavimo po jednu belu kuglicu .Ako radimo sa valjcima tamnu smesu delimo na 6 delova ,na najlonsku foliju od svakog dela pravimo traku od oko 5cm i duzinom od 40cm,na srevini stavimo jedan beli valjak pa zatvorimo traku znaci formiramo 6 valjka sa duzinom vase kore. Slaganje torte Na tacnu stavimo prvu koru,nakapamo je sokom od pomorandze,premazemo 1/3 fila,na fil poredjamo kuglice jedna do druge {kod mene je bilo u 6 reda po 9 kuglica} ako su valjci slozite ih jedan do drugog po duzini kore.Premazemo drugu trecinu fila {moze i malo vise} kako bi se popunile sve praznine izmedju kuglica i poravnjamo fil.Stavimo drugu koru,nakapamo malo sokica pa celu tortu premazemo filom. Mozete je samo posuti sitno seckanim lesnjacima ili orasima ili dekorisete po zelji.Moja je rodjendanska pa sam je dekorisala umucenim slag kremom od cokolade. POSLUZIVANJE Sluzi se rashladjena ali ne previse -bolje se seku komadi kad je onako malo mekana a ukus....to se ne moze opisati ,napravite je pa probajte opisati .Dobar apetit !!!

TKO ŽELI TANJI STRUK – 10 CM U 10 DANA? 2 kašike ovog napitka uz obrok čine čuda!




Ruska travarka, doktorica Irina Stefanovska tvrdi: “Zahvaljujući ovom receptu, grupa žena je uspješno smanjivala obujam struka za 1 centimetar dnevno!”
Ovaj melem eliminira višak masnoće i vode iz tijela, poboljšava funkciju mozga, pamćenje, sluh i vid. Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, med i limun s korom. Blagodati meda i limuna za zdravlje su već dobro poznate, dok hrenu nije posvećeno dovoljno pažnje.
Hren je biljka s višegodišnjim zelenim listovima, bijelim korijenom i oporim okusom. Dolazi s Mediterana i zapadne Azije. U prehrani se najčešće koristi korijen hrena, ali često su vrlo ukusni i mladi listovi biljke.
Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcij, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je izuzetno dobar kao lijek.
Njegova ljekovita svojstva su poznata još iz antičke Grčke. Čak i 1.500 godina prije nove ere ljudi su ga koristili za ublažavanje bolova u leđima.
Neophodan je kao dodatak drugim jelima, posebno u masnoj hrani, jer pomaže kod probave. Hren čisti organizam, poboljšava metabolizam, smanjuje umor, a najviše se preporučuje dijabetičarima. Stimulira reprodukciju i razvoj korisnih bakterija u radu crijeva.
Sok od hrena uništava bakterije koje izazivaju dizenteriju i tuberkulozu, salmonelu, kao i mnoge gljivice. Pospješuje probavu stimulacijom izlučivanja želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren stimulira jetru, srce i cirkulaciju, a odličan je diuretik, te pomaže i kod reume.
Svježi korijen rena može se koristiti tijekom cijele godine, ako se pravovremeno stavi u vlažan pijesak ili se čuva u podrumu.
Ako imate veći korijen hrena, možete ga umotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru. Ako želite da hren ostane svjež i nakon tri tjedna, pomiješajte žlicu šećera i 4 žlice limunovog soka ili octa. U dobro zatvorenoj teglici, hren može stajati u hladnjaku 3 tjedna.
Recept za mršavljenje dr Stefanovske:
Sastojci:
– 125 g hrena
– 3 limuna (iz organskog uzgoja)
– 3 žlice meda

Priprema:
U blenderu usitnite hren. Uzmite tri limuna, isjecite ih, izvadite koštice i zajedno s korom ih usitnite blenderom, a potom pomiješajte s hrenom. Nakon toga dodajte tri žlice meda i sve dobro promiješajte. Smjesu držite u zatvorenoj teglici u hladnjaku.
Uzmite jednu žlicu melema dva puta dnevno uz obrok. Ovu smjesu koristite 3 tjedna i vidjet ćete kako se smanjuje obujam vašeg struka.
Večernje navike kojima možete smanjiti nadutost i poboljšati mršavljenje
Izvor: B92