PRATITE NAS I NA FACEBOOKU !

četvrtak, 7. srpnja 2016.

NEBROJENO PUTA SAM POKUŠAVALA NAPRAVITE SAVRŠENI ĆUFTE DOK NISAM NAIŠLA NA OVAJ RECEPT




Potrebno:
50 dag mljevenog mesa
1 luk
10 dag pancete i suhog vrata
manja šalica riže
2 žličice slatke crvene paprike
2 žlice kosanog peršina


1/2 žličice sode bikarbone
vegeta, sol, papar
1 jaje
pola šalice krušnih mrvica
3 dl soka od rajčice

Priprema:
Na ulju pržiti nasjeckani luk i pancetu.
U većoj posudi rukom dobro izmiješati meso, jaje, pečeni luk i pancetu, peršin, crvenu papriku, sodu bikarbonu (od nje se ćufte onako malo ‘napuhnu’ tijekom kuhanja), rižu (kratko prokuhanu), vegetu, sol i papar po želji. Na kraju pomalo dodavati mrvice kako masa ne bi bila premekana. (mrvice upiju višak tekućine

 

Raditi male loptice, lagano ih rukom spljoštiti pa pržiti u vrućem ulju s jedne i druge strane nekoliko minuta.
Doliti rajčicu, malo vode, začiniti sa soli ili vegetom (kako vam paše), popapriti, eventualno dodati malo šećera ako je rajčica prekisela. Poklopljeno kuhati uz povremeno dolijevanje vode oko 1 sat dok ćufte ne omekšaju.
U međuvremenu napraviti zapršku: na malo ulja promiješati 2 žlice brašna, dodatu žličicu crvene paprike, pa uz miješanje pjenjačom, doliti oko 1-2 dl vode. Lagano prokuhati.
Pred kraj uliti zapršku i još lagano prokuhati.
Poslužiti uz pire krumpir.

PRAVE OBLATNE NASIH BAKA....




SASTOJCI
1l mleka
700gr secera
400gr mlevenih oraha
300gr mlevenog keksa
1/4 margarina(oko 50gr)
1 pakovanje oblandi(5 listova)


PRIPREMA
U dublju serpu kuvati(na tihoj vatri) 1l mleka sa 700gr secera,sve dok se kolicina ne prepolovi,ili dok mleko ne dobije zuckastu boju.

Kad iskljucite dodati margarin i mesati da se istopi,zatim dodati orahe i mleven keks i sve dobro izmesati.

 

Ostaviti da se DOBRO ohladi pa filovati izmedju oblandi.

Po zelji u fil mozete dodato malo cokolade da bude tamniji,ili suvo grozdje.....

Izvor:http://www.coolinarika.com/

OTAC MI ZARAĐUJE 300‎€ MJESEČNO, KADA SE VRATI IZ INOSTRANSTVA NE KUPI SEBI NIŠTA....




Otac mi zarađuje 3000e mečecno, kad god se vrati iz inostranstva ne kupi sebi ništa, i dalje koristi telefon od 5e od pre 5-6 godine i retko kad sebi kupi neku stvar da nosi, nije kupio kola sebi i ako može da ih priušti iz jedne plate, vozi staru biciklu koja se jedva vuče…


Sve što zaradi daje nama, ima 4 sina i ženu. Preko 30 godina radi tamo, pola života je odvojen od porodice.I kad je kući on konstantno mora nešto da radi, ne može miran da sedi, to je valjda ta starija generacija koja nije navikla da kulira. Kad god je došao kući nikad mi nije dao dinar, ali mi je obezbedio da imam svoju sobu, da se obučem kako valja, da mogu da idem u srednju školu u drugi grad i da upišem fakultet i ja sam mu zahvalan zbog toga.

 

Ali mislim da mu nismo dovoljno zahvalni jer mi je jedan brat u zatvoru, jedan je popustio sa živcima krajnje, ja pušim, pijem i konzumiram travu, a ovaj četvrti je skrenuo sa puta pa ga vraćamo na isti. Pitam se da li je to posledica njegovog odsustva od nas.

srijeda, 6. srpnja 2016.

SIPAŠ,ISPEČEŠ,ISTRESEŠ I TO JE TAJ - "SLANI KUGLOF"



Odlicna i brza stvar super ideja za doručak!
Potrebno nam je:
– kalup za kuglof
Pa tek onda:
4 jajeta
1 čaša jogurta od 2 dcl (istu sačuvamo kao meru za ostalo)
1 čaša ulja
2 ½ čaše brašna


1 prašak za pecivo
150 gr pizza šunke
150 gr feta sira
5 kiselih krastavčića
½ kašikice soli
malo bibera
1 kašikica origana
Za posipanje:
100 gr trapista

Priprema:
Umutimo žicom jaja, pa dodamo jogurt i ulje (ja ulje zaboravila, pa dodala na samom kraju…što je zahtevalo malo energičnije mućenje :)  ). Kada smo to dobro umutili, dodamo dalje začine (so, biber, origano). Nakon toga, dodamo brašno u koje smo umešali prašak za pecivo. Na kraju, dodamo izgnječeni sir, na kockice iseckanu šunku i krastavčiće. Kada smo dobili izjednačenu masu, spremna je za kalup. Lernu ugrejemo na 200°C (po meni je trebalo duže peći nego po originalnom receptu koji kaže 25 + 10 min ali…doduše, na 220°C). Kašikom sipamo masu u silikonski kalup, ništa podmazivanje, brašnavljenje (???koja reč???),

samo čist kalup i masa u kalupu :) . Kada smo sve sipali, rukama uhvatimo kalup za ivice i drmnemo ga 3 – 4 puta o podlogu, da bi se sve lepo sleglo i namestilo. Pošto mi je malo nesigurno delovalo staviti ga na rešetke, ja sam stavila kalup u tepsiju pa tako na pečenje.
Dakle, pekla sam ga 45 minuta na 200°C. Za to vreme, pripremila sam drugu tepsiju, prekrila je papirom za pečenje i nakon 45 minuta izvadila kuglof iz lerne. Samo sam malo rukama od dole pritisnula kalup, okrenula ga i istresla u pripremljenu tepsiju (pranje kalupa = ispiranje vodom…i…gotovo!). Od gore sam narendala trapist i vratila nazad u lernu još 10 minuta.
Nakon pečenja, moj skroman savet bi bio prohladiti kuglof i tada ga služiti uz kiselo mleko, pošto je to zaista odlična kombinacija uz ovaj slani čaroban ukus. Prijatno i uživajte!

IMAM 16 GODINA. MAJKA ME OSTAVILA U BOLNICI NAKON ŠTO ME RODILA I NIKADA ME U NARUČJE NIJE UZELA...



Imam 16 godina. Majka me ostavila u bolnici nakon što me rodila i nikada me u naručje nije uzela. Mnogi mi govore da sam KOPILE, što na neki način i jesam. Međutim moj otac iako je imao samo 17 godina kada sam ja rođen za razliku od moje mame nije bježao od mene, te je odlučio da me zadrži pored silnih pritisaka od porodice, rodbina pa i prijatelja.


  Govorili su mu da treba da me isto kao i moja majka ostavi i dadne u dom. Borio sa kao lav protiv svih i konačno kada je uspio, par dana prije mog četvrtog rođendana je doživio saobraćajnu nesreću i na mjestu ostao mrtav. To je značilo za mene ono neizbježno, odma sutri dan očevi roditelji, moji djed i baka su me dali u dom i dugogodišnji trud mog oca je u jednoj sekundi propao. Uslijedile su godine patnje, poniženja, bola, plača, da bih prije par dana “naletio” u gradu na mog djeda i moju baku koji su me dali u dom.

  U trenutku su zanijemili kada su me vidjeli, kako kažu potpuno sam isti kao moj tata, njihov sin. Od tada me svakodnevno zovu, mole da se vratim i da živim kod njih, da im oprostim, jer u meni vide ono što su prerano izgubili. Stvarno ne znam da li treba da im oprostim, mnogo nepravde su mi nanijeli

OSVJEŽAVJUĆI KOLAČ...A NEKI KAŽU I KRALJICA LETNJIH POSLASTICA




Sastojci
10kom jaja
10 kasika secera
6 kasika sitnog psenicnog griza
4 kasike mekog brasna tip 400
za prelivanje

  2 l mleka
10 kasika secera
1 kesica vanil secera

Priprema
1.
Ukoliko su jaja iz frizidera izvadite ih da se bar malo ugreju na sobnoj temperaturi. Nikada ne mutim hladna jaja. Odvojiti belanca od zumanaca. Penasto umutiti belanca pa postepeno dodavati kristal secer dok se skroz dobro ne umuti. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodati zumanca. Lagano mutiti jos kratko koliko da se sve lepo sjedini. Iskljuciti mikser. Ostaviti ga po strani. Brasno pomesati sa psenicnim grizom. Veoma je bitno da griz bude sto sitniji. Korisitim isti griz kao i za knedle. Sto je griz sitnoji to je koh kremastije strukture. Dodati u umucenu smesu i okruglom busnom varjacom lagano sjediniti.

  2.
Okruglu duboku serpu precnika 30 cm nauljiti i pobrasniti. Sipati smesu i staviti u yagrejanu rernu na 200C. Peci 10 min na 200C pa jos 20ak min na 175 C. Posl 15ak minuta pecenja ukljuciti ringlu na sporetu i mleko koje ste pomesali sa deset kasika secera i vanilom ugrejati do tacke kljucanja. Taman dok se mleko na laganoj temperaturi ugreje, bice gotov i koh.
3.
Tajna moje mame da koh bude savrsen je da se vreo koh preliva vrelim mlekom. Mleko nalivajte lagano vecom kutlacom dok biskvit upija.
4.
Ostaviti da se ohladi i konzumirati ga u umerenoj kolicini. Prijatno!

BIĆE KAO NOV ZA SAMO NEKOLIKO MINUTA OČISTITE MASNOĆU SA ŠPORETA SA OVIM GENIJALNIM TRIKOM!



Uz malo truda vaš šporet će zablistati kao da je nov!
Potrebno vam je:
nekoliko kapi medicinskog alkohola


  tuferi
stara četkica za zube
PRIPREMA:
Nanesite alkohol na vaticu, utrljajte po uprljanoj površini i sačekajte nekoliko minuta.

  Zatim umočite četkicu za zube u alkohol i takođe obrišite prljave dijelove. Nakon toga prebrišite površinu pamučnom krpom.